UGOSTITELJI U BIJELJINI DOBIJAJU NERADNI PONEDJELJAK, GAZDE LOKALA NEGODUJU

Nakon što je u Bijeljini krajem 2021. godine donesena odluka o zabrani rada nedjeljom, ako je suditi prema posljednjim najavama gradonačelnika, i ugostitelji će dobiti neradni dan i to ponedjeljak. Da li će i kada ova procedura biti pokrenuta i šta o svemu kažu ugostitelji?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je donošenje niza mjera u Bijeljini. Jedna od njih je – uvođenje neradnog ponedjeljka za ugostitelje.

„Pored uvedene neradne nedjelje, na šta sam izuzetno ponosan, najavljujem i uvođenje neradnog ponedjeljka za ugostiteljske objekte“, napisao je gradonačelnik Bijeljine na svom Facebook profilu.

Ova najava izazvala je niz reakcija. Ugostitelji je ne odobravaju.

“Nakon jedne poplave, druge poplave i pandemije koju nema potrebe da pominjem kako je uticala na ugosttiteljstvo, to će, ako se ostvari, biti veliki udarac za ugostiteljstvo. Svi radnici imaju pravo na slobodne dane koje koriste kad njima odgovara”, stava je marketing menadžer Etno sela Bijeljina Milena Stanišić.

Sličnog stava su i u udruženju “Horeka”, odakle poručuju – hvala, ali ne hvala.

“Mislim da ovo, ovaj put, nikako nije dobar. Ne znamo kojim parametrima se on odlučivao da to bude ponedjeljak i da li ugostiteljima uopšte treba taj neradni dan. Od radnog dana pravimo neradni dan”, negoduje Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca u trgovini, turizmu i ugostiteljsvu Horeka.

S druge strane, mišljenja građana su podijeljena.

Iz Kabineta gradonačelnika nismo uspjeli da saznamo kada će se krenuti u konkretnu realizaciju ove ideje. Iz skupštine grada Bijeljina kažu da nikakav prijedlog još nisu dobili.

“Ne možemo govoriti unaprijed, jer ne znamo šta će biti tačno sadržano. Smatram da tako jedan ozbiljan prijedlog, sa ozbiljnim uticajem koji će imati na našu sredinu efektima, mora imati neke prethodne provedene radnje”, stava je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

U Bijeljini je od novembra 2021. na snazi odluka o zabrani rada nedjeljom. Iako su poslodavci prošle godine zatražili stavljanje odluke van snage, to se nije dogodilo, javlja BHRT.