Uhapšeni vlasnici poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata tvrdili da imaju mjesečno tek 1500 KM: Direktorica Montane osuđena na godinu dana zatvora ali bi mogla otkupiti slobodu za 36.500 KM

Nejra Ibrović je nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđena na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, a zbog istog krivičnog djela joj je oduzeto čak 872.491,46 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.

“Nejra Ibrović se tereti da je od 2017. do 2019. godine, u svojstvu direktorice privrednog društva APNglobal, u okviru kojeg posluju dva ugostiteljska objekta Pizzeria Montana, lažno prikazivala stvarni promet kroz fiskalne kase. Tačnije, promet je umanjivala i na osnovu toga pravila lažne porezne prijave te plaćala manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajila je porez u iznosu od 872.491,46 KM”, piše u saopćenju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ona je osuđena u okviru predmeta “Kasa”.

Akcija “Kasa”

Tamo negdje u martu 2019. godine, nakon višemjesečne istrage SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, na prostoru Sarajeva, izvedena je akcija “Kasa”. Tada je uhapšeno 12 osoba, a radilo se, pretežno, o vlasnicima velikih i poznatih ugostiteljskih objekata, te odgovornim osobama koje su bile zadužene za servisiranje kasa. Tužilaštvo je tada tražilo da se zabrane poslovanja objektima u kojima su vlasnici koristili ovaj softver, odnosno, zloupotrebljivali ga. Advokati su upozoravali da veliki broj porodica ovisi o tim ugostiteljskim objektima, a optuženi su tvrdili da im mjesečna primanja iznose 1.500 KM.

Osumnjičeni su se teretili za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo. Nakon toga su uslijedili nastavci akcije “Kasa” a na meti su bili ugostiteljski objekti iz RS-a i Hercegovine.

Modus operandi

Na koji način su to radili? Pa putem softvera “Inspirit Gastro”, iza kojeg je stajala firma Inspirit d.o.o. Sarajevo. Prema riječima tužioca, idejotvorac programa je Oleg Krautblatt, bivši direktor firme Inspirit, koji ga je napravio 2014. godine.

A kako je softver funkcionisao? Riječ je bila o specijaliziranom programu napravljenom po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodati proizvod pomoću “dugog klika”, odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivim, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Navedeni program se zaista i koristio u ugostiteljstvu, ali su neki ugostitelji imali skrivene opcije koje su im omogućavale da prikriju stvarni promet kroz fiskalne kase, čime su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Tako su vlasnici stvarali tzv. crne blagajne, čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi.

Serviseri su znali tačno kako funkcioniše i radili su prema naredbama rukovodilaca firme koja je osumnjičena za kriminalne radnje. Program je u tajnosti nuđen pojedinim vlasnicima ugostiteljskih objekata.

Inspirit

IT kompanija Inspirit je zatvorena, a svojevremeno, dok su imali svoju zvaničnu web stranicu, sebe su predstavljali sljedećim riječima.

“Našu snagu čini ambiciozan tim programera i integratora sa višegodišnjim iskustvom u IT oblasti. Odlikuje nas više od 20 godina iskustva u razvoju informacionih sistema, kako na inostranim, tako i na domaćim tržištima. Naša vizija je razvoj i primjena modernih informacionih sistema i praćenje operativnosti naših korisnika, kao i pružanje efikasnih rješenja u skladu sa najsavremenijim tehnologijama. U skladu sa zahtjevima tržišta, nastojimo biti moderan, dinamičan i fleksibilan tim, koji je u svakom trenutku spreman odgovoriti na aktuelne zahtjeve i potrebe korisnika”, navodilo se.

Facebook stranica kompanije još uvijek postoji, a u posljednjoj objavi, tamo iz februara 2018. godine, pohvalili su se da je lanac kafića “Metropolis” počeo koristiti njihov “profesionalni sistem za ugostiteljstvo”.

Treba istaći da je i direktor “Metropolisa” Nedžad Rašidagić, osuđen na godinu dana zatvora zbog porezne utaje, a njemu je oduzeto 694.663,14 KM nelegalno stečene imovine.

Otkup slobode

Prema krivičnom zakonu Federacije BiH, osuđena Ibrović ima mogućnost otkupa slobode i to za 36.500 KM. Tačnije, cijena jednog dana u zatvoru iznosi 100 KM. Jedini uslov je da osuđenih uplati čitav iznos u roku od mjesec dana od odobravanja zahtjeva.