Uk i Vlada KS uvode porez na nekretnine: Odluku pravdaju s ciljem balansiranja budžeta

Tvrdi da veliki broj stanova i poslovnih prostora stoji prazno, utječući na cijene nekretnina koje su već dosegle rekordne visine

Nedavna najava Vlade Kantona Sarajevo o uvođenju poreza na nekretnine izazvala je podijeljene reakcije u javnosti.

Dok su neki izrazili kritiku i sumnju u opravdanost ovog poteza, drugi su podržali inicijativu, smatrajući je korakom ka boljoj ekonomskoj stabilnosti.

Kantonalni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu kritizirao je vladu, optužujući je za neodgovornu potrošnju budžetskog novca i stvaranje dodatnih financijskih obveza koje su doveli kanton “na ivicu dužničkog ropstva”. Najoštriju kritiku uputili su zbog najave uvođenja poreza na nekretnine, smatrajući da je to još jedan korak prema financijskom kolapsu.

Premijer Nihad Uk je pojasnio da je odluka o uvođenju poreza na nekretnine donesena s ciljem balansiranja budžeta i poticanja vlasnika nekretnina da ih stave u promet, posebno one koje su prazne. Tvrdi da veliki broj stanova i poslovnih prostora stoji prazno, utječući na cijene nekretnina koje su već dosegle rekordne visine, prenosi Crna Hronika.

Ekonomski stručnjaci podržavaju ovaj potez, ističući da oporezivanje praznih i investicijskih nekretnina može pomoći u suzbijanju rasta cijena nekretnina te potaknuti njihovo aktivno korištenje ili iznajmljivanje. Međutim, upozoravaju da treba biti oprezan kako bi se izbjeglo oporezivanje nekretnina koje su napuštene tijekom rata, što bi moglo otežati povratak izbjeglica.

Reakcije građana na ovu inicijativu su podijeljene. Dok jedan dio podržava ideju oporezivanja svih nekretnina koje ne koriste njihovi vlasnici, drugi smatraju da bi porez trebao biti usmjeren samo na investicijske nekretnine i one koje se iznajmljuju.

Iako su neki izrazili sumnju u opravdanost ovog poteza, tvrdeći da će dodatno opteretiti građane, drugi vjeruju da je to nužan korak ka finansijskoj stabilnosti i boljoj raspodjeli imovine.

Ipak, rasprava o ovom pitanju nastavlja se, a vrijeme će pokazati kakav će utjecaj imati uvođenje poreza na nekretnine na ekonomsku situaciju u Kantonalnoj zajednici Sarajevo.