UNZE upriličio prijem za 20 novozaposlenih asistenata

Rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković upriličio je sa saradnicima prijem za 20 novozaposlenih asistenata na fakultetima tog univerziteta, koji su posao dobili na osnovu prošlogodišnjeg odluke bivše Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Duraković je istakao kako je ovo “poseban Dan za UNZE” te zahvalio Vladi ZDK u bivšem sastavu, kao i aktuelnoj Vladi ZDK, što su prepoznali neophodnost podmlađivanja nastavnog kadra UNZE-a.

Ovim su, istakao je, poslali “poruku mladim ljudima da njihova budućnost može biti razvijana i ovdje u akademskom smislu, ali i da formiraju svoje porodice te da ostanu u ZDK i svojoj državi Bosni i Hercegovini”.

– Raspisali smo konkurs za 27 asistenata, ali nažalost nismo sva ta mjesta popunili jer nije bilo interesa, odnosno nije bilo kandidata koji ispunjavaju uslove da mogu raditi na UNZE-u. Postoji dobra volja kod aktuelne Vlade ZDK da se i dalje popunjava nastavnički kadar, a isto tako i nenastavno osoblje u smislu popunjavanja Centra za okoliš (pri Institutu “Kemal Kapetanović”-op.a.),popunjavanja kadrova za međunarodnu saradnju te još neke službe, kao što je Informatička služba. Tako da ćemo, vjerovatno, u dogledno vrijeme primati i nove zaposlenike na UNZE- najavio je Duraković.

Konkursni uslov bio je da su svi asistenti bili prijavljeni na Biro zapošljavanja ZDK, a uz to su i preferirali kandidate koji su završili fakultete UNZE-a, u čemu su i uspjeli. Oduševljeni su, kazao je Duraković, ovakvim činom jer su osigurali podmaldak za budućnost i razvoj UNZE-a.

– Studirala sam na Filozofskom fakultetu u Zenici, tako da sa tom ustanovom i općenito UNZE-om imam divno iskustvo kao studentica, a tek onda i kao asistentica. Smatram da je ovo bila prilika da se afirmira svaki asistent koji je radio i bio uspješan tokom studija, a i kasnije. Velika je stvar pružiti priliku mladim ljudima da ostanu u svom gradu, svojoj državi – da ostanu vezani, na određen način, za univerzitet sa kojeg su i počeli – kazala je asistentica na jezičkim predmetima na Odsjeku bosanski-hrvatski-srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Larisa Mahmić-Kobilica, kojoj je ovo prvo stalno zaposlenje.

Duraković je zahvalio Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta nove Vlade ZDK što su, kako je podvukao, “prepoznali potrebu većih ulaganja u razvoj UNZE-a, na način da su uvažili budžetski zahtjev” te su povećali budžet tog univerziteta za oko 3.000.000 KM, a što im, istakao je, “daje priliku za razvoj UNZE-a”.

fena