Upamtite njegovo ime: On već mjesec dana blokira isplatu milion KM za bh. sportiste!

Kako otkrivaju izvori novinske agencije Patria iz Vlade FBiH, premijer Fadil Novalić već mjesec dana u ladici drži odobrenje Nadzornog odbora Elektoprivrede BiH i BH Telecoma (?) za prebacivanje milion KM iz njihovih kasa sportskim savezima u BiH, a koje još samo treba odobriti Vlada Federaciji BiH!

Državni premijer Denis Zvizdić traži da se javna preduzeća uključe u finansiranje sporta i kulture, nakon što je košarkaška U16 reprezentacija BiH na Eurobasketu u Litvaniji osvojola zlatnu medalju.
Zanimljivo je da su i državni i federalni premijer visokopozicionirani kadar SDA, ali ovog puta nisu koordinirani u izjavama, barem u onima sa kojima su izašli u javnost.

Izvori iz Vlade FBiH objašnjavaju da nikome u Vladi nije jasno zbog čega premijer Novalić na dnevni red ne želi staviti tačku kojom se od Vlade traži saglasnost za prebacivanje novca javnih kompanija Nogometnom, Košarkaškom, Rukometnom i Savezu sjedeće odbojke BiH, kada su Nadzorni odbori dvije javne kompanije već dali saglasnost da će uplatiti novac koji je našim sportistima prijeko potreban.

Treba znati da finansiranje sportskih saveza u BiH novcem javnih kompanija nije nikakva novina, jer su kompanije savezima novac uplaćivale i u vrijeme prošle Vlade Nermina Nikšića.

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH doživjela je neprijatnost prije nekoliko dana na Eurobasketu u Litvaniji, kada umalo nisu isključeni sa takmičenja jer BiH za njih nije uplatila kotizaciju od 10.000 eura.

Zlatne momke koji će se 24 sata kasnije popet na pobjednički tron od blamaže je spasio domaći trgovački lanac FIS vlasnika Pere Gudelja, koji je FIBA-i uplatio novac za kotizaciju.

Premijer Novalić i Zvizdić, naravno nisu propustili da prvi polete i čestitaju mladim bh. košarkašima nakon što su se vratili sa zlatnim peharom.

Da sve bude još apsurdnije, prva čestitka je stigla upravo od Novalića koji, samo on zna zašto, drži milion KM u šteku koje su dvije javne kompanije namijenile bh. sportistima.

(NAP)