Upis mališana u bh. vrtiće i ove godine roditeljima zadaje glavobolje

Duge liste čekanja za upis djece širom u predškolske ustanove širom BiH, ni ove godine ne zaobilaze roditelje. Povećane cijene privatnih vrtića uslovile su veću potrebu za javnim. Osim toga, online upis u sarajevskim vrtićima prouzrokovao je glavobolje kod većine, čime je ovaj proces dodatno otežan. No, probleme imaju i pojedini radnici ovih ustanova, koji su se zbog plata koje im se duguju odlučili na generalni štrajk.

Broj djece prevazilazi smještajne kapacitete, što za posljedicu ima duge liste čekanja, ali i nervozu roditelja, koji čekaju u neizvjesnosti. Osim toga, ove godine, rok za upis je samo sedam dana, a upis elektronskim putem, koji je na snazi od prošle godine u KS, dodatno je usporio ovaj proces. Prethodnog dana nezadovoljni roditelji, zbog nefunkcionalne aplikacije, tražili su i objašnjenje nadležnih.

“Kada želite dijete ispisati i upisati u vrtić, to je sada procedura nesnosna. Roditelji se i ne snalaze tu. Mi moramo, konstantno, biti na telefonu 24 sata. Čak, planiramo da osnujemo neku grupu za podršku između roditelja. Uvijek postoji neki problem. Hoćete da unesete dokumentaciju, ne možete, nema ko da vas uputi, kako vi to možete odraditi, jer se ne mogu dobiti na broj telefona osobe koje su zadužene za to”, rekao nam je jedan roditelj.

O ovim problemima roditelji ne žele da govore javno, pred kamerama, no osim problema, u vezi sa aplikacijom za upis, mnogi su nezadovoljni i zbog toga što svoju djecu nisu u mogućnosti da upišu u jasličku grupu. Jer se djeca, rođena do septembra, automatski prebacuju u veću grupu. Nedostaje li kadra, te hoće li i kada ovaj problem biti riješen, i rok za upis biti produžen, iz javne predškolske ustanove nismo saznali. Uputili su nas na nadležno ministarstvo, iz kojeg poručuju da su svjesni potrebe za širenjem kapaciteta.

Popunjeni kapaciteti i duge liste čekanja frustriraju i građane Mostara koji su, da bi obezbijedili mjesto za svoje mališane, pribjegli i “dežuranju” ispred Ustanove “Dječiji vrtići”, dan ranije od zvaničnog početka upisa. No, nerijetko i roditelji nemaju potrebnu i ispravnu dokumentaciju.

Zainteresovanost za javne predškolske ustanove veća je zbog povećanih cijena privatnih, gdje, na primjer, u jednom banjačkom, cijena cjelodnevnog boravka iznosi 620 KM. Mjesto u javnim vrtićima, stoga se, osim grada na Vrbasu, mjesecima čeka i u Prijedoru, Zvorniku, Bijeljini. Za razliku od roditelja koji se susreću s ovim problemima, u sokolačkom vrtiću u problemima su radnici. Nakon što su prije tri dana, zbog sedam neisplaćenih plata, stupili u generalni štrajk, danas su ga i prekinuli. Kako navode iz Sindikata, postignut je dogovor s poslodavcem i načelnikom ove lokalne zajednice, da će im se preostala dugovanja isplaćivati mjesečno, počevši od mjeseca jula. No, da li će obećano biti i ispunjeno?