Upravni odbor BH novinara traži sankcije za Harisa Zahiragića i Muamera Bandića

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo zbog zloupotrebe skupštinskog zasjedanja za političke pritiske na Kantonalnu TV Sarajevo, kao i neprihvatljivih pokušaja miješanja u uredničku politiku i iznošenja dezinformacija o strukturi i sadržaju pojedinih emisija ovog javog medija.

“Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojem je trebao biti razmatran izvještaj o poslovanju Kantonalne TVSA za 2022. godinu, zastupnici Haris Zahiragić (SDA) i Muamer Bandić (SBiH) su iskoristili prijenos zasjedanja uživo za politikantske ocjene rada ovog medija i njegove uloge kao javnog servisa građana Kantona Sarajevo, te iznošenje klevetničkih ocjena o uredničkim odlukama i odabiru gostuju za pojedine emisije.

Ova dvojica zastupnika su također verbalno vrijeđali i napadali programsku direktoricu Zerinu Ćosić Vrabac i druge novinare/ke i urednike/ce ove medijske kuće, a Haris Zahiragić je čak puštao snimke jedne od emisija TVSA tokom prenosa skupštinskog zajedanja u pokušaju da profesionalno diskredituje kantonalnu javnu televiziju.

Upravni odbor BH novinara smatra zastupnike Zahiragića i Bandića direktno odgovornim za neprihvatljive političke pritiske na TVSA i klevetničke izjave o novinarima i urednicima, zbog čega trebaju biti sankcionirani unutar Skupštine Kantona Sarajevo ili pred sudovima nadležnim za klevetu. Istovremno, odgovornost za zloupotrebu skupštinskih klupa za kršenje medijskih sloboda snosi i Kolegij Skupštine, koji je dozvolio iznošenje neistina o radu ovog medija, kao i skretanje pozornosti sa izvještaja o poslovanju TVSA na nezakonito uplitanje u uredničku politiku i kreiranje medijskih sadržaja.

Upravni odbor BH novinara skreće pažnju svim zastupnicima kao i Kolegiju Skupštine Katona Sarajevo da, bez obzira što su osnivači javne kantonalne televizije, njihove nadležnosti i prava osnivača TVSA ni u kom slučaju ne smiju biti zloupotrijebljeni u političke svrhe niti usmjereni na ograničavanje slobode izražavanja i neovisnog odnošenja uredničkih odluka. Istovremeno, Skupština Kantona Sarajevo i njeni čelni ljudi moraju poštovati dostojanstvo i profesionalni integritet svih uposlenika/ca TVSA, čija je zadaća raditi u interesu građana Kantona Sarajevo a ne bilo koje stranke ili zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu”, poručili su BH novinari.