13. Augusta 2022.

Uprkos Dodikovom obećanju: Poskupljuje gas i u RS-u

Nakon nedavnog susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se pohvalio kako su se njih dvojica dogovorili da će cijena gasa za BiH do kraja godine ostati ista. Međutim, s obzirom na posljednje informacije postavlja se pitanje da li je Dodik govorio neistinu kada je dao izjavu o cijeni gasa, ili je Putin izigrao dogovor.

Naime, nakon što je Vlada FBiH dala saglasnost da se cijena gasa u FBiH, računajući od 1. jula, poveća za 23,3 posto, i u RS-u je najavljeno poskupljenje ovog energenta.

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj za treći kvartal ove godine u odnosu na cijenu iz drugog kvartala će porasti za oko 16 posto, rečeno je Srni iz kompanije Gas-res.

Gas u RS nije poskupio

Prema ugovoru koji Gas-res ima sa Gasprom eksportom, koji se realizuje od 2015. godine, cijena prirodnog gasa se utvrđuje svakog kvartala i proračunava na osnovu naftne formule, tačnije cijena prirodnog gasa na kvartalnom nivou može rasti ili padati u skladu sa kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

– U kvartalnoj promjeni cijene nema ništa vanredno ni novo, ona se obračunava po postojećim ugovornim uslovima, navode iz kompanije Gas-res i dodaju da ne postoji nikakva odluka Gasproma o poskupljenju prirodnog gasa za Republiku Srpsku.

Donesena odluka o povećanju cijene plina u FBiH od 23,3 posto