Uradite to samo ako morate: Stručnjaci otkrili zašto ne biste trebali buditi psa

Bez obzira radi li se o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drijema u parku, buđenje usnulog psa zapravo može uzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari.

Možda vam se nekad učinilo da psi puno drijemaju i spavaju, no kako je objasnila Katrin Džordž, stručnjak za dobrobit životinja, njima je potrebno puno sna jer im to pomaže obnoviti imunitet i popravlja oštećene stanice u tijelu.

Prema Američkom kinološkom klubu (AKC), u prosjeku psi provode oko pola dana spavajući, a samo 20 odsto dana su aktivni. Ti brojevi variraju kada je riječ o štencima, starijim psima i velikim pasminama.

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju.

– Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz sporog talasa – tokom kojeg se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju – u REM fazu. U REM fazi njihove oči kolutaju ispod spuštenih kapaka i njihovo tijelo može reagovati na snove – objašnjava AKC.

U toj fazi psi mogu trzati nogama, repom ili ušima. Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ih ne biste trebali preplašiti ili buditi jer nakon toga mogu biti dezorijentirani, mogu početi skakati, grebati ili čak i gristi.

Ako baš morate probuditi psa, stručnjaci savjetuju da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili mu možete staviti ukusnu poslasticu pred njušku kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo, prenosi BestLife.