Usljed obilnih padavina na području FBiH moguće bujične i urbane poplave

Usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta koje se danas očekuju na području Federacije BiH moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava.

Za period od 2. do 3. jula prognoziran je porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.

Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča), a također i na slivovima Sane i Sanice, te Drinjače i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Sugeriše se nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina toka vode u rijekama, te treba da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama kako bi stanovništvo na vrijeme poduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od djelovanja poplava.

Iz Federalnog operativnog centra napominju da se obavještenje daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

Područje Posavskog kantona, 1. jula, grad Orašje, zahvatilo je veliko nevrijeme, a obilne kiše praćene krupnim ledom u mjesnim zajednicama Donja Mahala, Kostrč, Ugljara, Orašje i Dusine. Došlo je do većih materijalnih šteta na obiteljskim kućama, dvorišnim objektima, autima i na poljoprivrednim usjevima koji su cjelosti uništeni. Operativni timovi Službe civilne zaštite su na terenu i prikupljaju informacije o nastalim štetama.

Vatrogasna jedinica grada Orašje je sinoć poslije nevremena, od 20.30 do 23.00 sati, bila na četiri intervencije ispumpavanja voda iz kuća i pratećih objekata koji su bili ugroženi od obilne kiše i leda, saopćio je Federalni operativni centar.

Također je i Srednjobosanski kanton zahvatilo veliko nevrijeme. Sinoć je tokom noći travničku Mjesnu zajednicu Višnjevo, naselje Potok, zahvatilo jako nevrijeme i pričinjena je veća materijalna šteta na stambenim objektima. Nekoliko kuća ostalo je bez krova, oštećena su vozila, a stabla koja su pala napravila su dodatnu štetu. Članovi općinske komisije za procjenu štete upućeni su na mjesto događaja, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.