Ustavni sud BiH, politika i licemjerstvo SDA-DF

Ustavni sud BiH odnosno izbora sudije Ustavnog suda BiH tema je koja je posljednjih dana posebno aktuelna, a razlog je što je prvorangirani Marin Vukoja.

SDA i DF poturaju priču da je on ustvari HDZ-ov čovjek, a Osmorku optužuju da bi glasanjem za Vukoju predali Ustavni sud BiH HDZ-u i Draganu Čoviću.

No, nekoliko je stvari u cijeloj priči koje govore da SDA njen privjesak DF lažno moraliziraju i spinuju, kako bi prikrili svoje licemjerstvo.

Prvo, za SDA je sporno što je Vukoja na ispitivanju bio prvorangirani. Komisiju čine parlamentarci i članovi pravosudnih institucija.

Nakaradni sistem je to koji nije sad uspostavljen, nego je star koliko i Ustavni sud BiH. Dakle, SDA je godinama tako imenovala ustavne sudije bez ikakvih problema. Pa i one koji su važili za HDZ-ove.

Tako je recimo postavljena Valerija Galić, a ranije Mato Tadić.

To je čak danas i Dragan Čović kazao.

“Niti se pokazivao kao član stranke, kao recimo pogledajte ko čini bošnjačkog člana Ustavnog suda. Spinovi ok, ali da neko kaže da će se Ustavni sud dati HDZ-u ili Čoviću, ja samo mogu reći jesmo li i do sada imali tamo dva člana? Imamo tamo Valeriju Galić, prije je bio Mato Tadić. Svake godine se mijenja po jedan član. Iduće godine ćemo imati opet ovo”, naveo je predsjednik HDZ-a.

Dakle, HDZ je i do sada imao dva svoje člana koja je imenovala SDA.

Recimo, Mato Tadić je čak bio ministar pravde u Vladi FBiH i osumnjičenih za neke krađe.

Naravno, ništa to SDA-u nije smetalo, jer su i oni tako postavljali svoje sudije u Ustavni sud.

Npr. za razliku od ovog Vukoje koji nikad nikada zvanično nije bio član HDZ-a Mirsad Ćeman je bio jedan od osnivača SDA.

I on to ne krije.

U njegovoj biografiji koja je još uvijek dostupna na stranici Parlamenta BiH (gdje je bio zastupnik SDA!?) piše da je bio jedan od osnivača SDA 1990. i redom pobrojano: potpredsjednik, predsjednik Glavnog odbora, v.d. predsjednik SDA, generalni sekretar, član Izvršnog odbora/Predsjedništva i glavnog odbora stranke).

Dakle, dok je i SDA mogla i bila u prilici u Ustavni sud skoro doživotno uhljebljivati svoje poslušnike zajedno sa HDZ-om pravnicima, sve je bilo ok.

Sad kad je HDZ u Ustavni sud postavlja svoje pravnike sa nekim drugim strankama, radi se o izdaji države i prodavaju suvereniteta BiH Draganu Čoviću.