Ustavni sud BiH ukinuo još jednu nadležnost RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je Republici Srpskoj još jednu nadležnost.

Ovog puta, riječ je o Zakonu o tehničkim propisima RS za koji je odlučeno da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, odnosno članom koji se odnosi na pravni poredak i nadležnost institucija.

Obavezujuća odluka

Ustavni sud BiH je u odluci, koja je konačna i obavezujuća, zaključio da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije u saglasnosti sa članom III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine.

Kako Sud navodi, pitanje tehničkih zahtjeva za proizvode koji se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine i ocjena njihove usklađenosti u okviru vanjskotrgovinske politike, regulirano je postojećim državnim zakonom iz isključive nadležnosti institucija BiH.

Zbog toga je RS osporenim zakonom prekršila princip poštovanja odluka institucija BiH i princip odgovornosti entiteta iz člana III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine.

Osporeni zakon

Ovaj osporeni zakon prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku BiH.

Naloženo je da se odluka objavi u Službenom glasniku BiH, Službenim novinama Federacije BiH, Službenom glasniku RS i Službenom glasniku Brčko distrikta BiH.

Inače, zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutog Zakona o tehničkim propisima RS podnio je Šefik Džaferović 2021. godine, u vrijeme kada je bio član Predsjedništva BiH, prenosi Raport.