Uz pozitivne misli problemi nestaju za 8 minuta

Nobelovac Daniel Kahneman tvrdi da u danu doživimo 20.000 trenutaka.

Svaki se trenutak sastoji od nekoliko sekundi u kojima mozak bilježi događaj. Hoće li dan biti uspješan ili neće, određeno je time kako mozak doživljava trenutke – pozitivno, negativno ili neutralno. Konačan omjer pozitivnih i negativnih trenutaka utječe na raspoloženje.

‘Kad se osjećate loše, zahvalite sebi i drugima na onom što imate jer to je prvi korak ka pozitivnijem stavu’, napominje psihologinja April Masini. Dodaje da na vrijeme treba uvježbati kako se odnositi prema problemu.

Psihijatrica Elizabeth Waterman zahvalnost naziva iscjeljujućim osjećajem.

‘U trenucima blokade provedite osam minuta ‘na oblaku’. Zamislite radosnu situaciju te ćete se lakše vratiti poslu, mirnije sagledati problem i riješiti ga.

Zapišite lijepe misli i pročitajte ih u trenucima blokade. Umjesto: “Ne mogu”, “Ne vidim rješenje”, “To je prekomplikovano”, pozitivne osjećaje koje su pobudile lijepe misli mozak će pretvoriti u stavove “znam” i “ja to mogu”.

Ako vas ni pozitivne misli ne mogu razvedriti, iskušajte trik koji psiholozi nazivaju “pet pozitivnih za jedan negativan stav”. Tako ćete lakše odvagati što je dobro i iz toga tražiti konačno rješenje.

Vedrina će vas učiniti smirenijima i zdravijima.

(VisokoIN)