UŽASNE VIJESTI IZ BOSANSKOG PETROVCA: U požaru koji je zahvatio zgradu u kojoj su smještene izbjegle i raseljene osobe, te socijalni korisnici izgorio je…

Požar je izbio oko 14 sati u stanu koji se nalazi na gornjim spratovima pomenute zgrade, a potom se proširio i na druge stanove, a samo pukim slučajem u ovome događaju niko nije povrijeđen. Po izbijanju požara iz zgrade su odmah evakuisani stanari, među kojima je bilo i petoro malodobne djece, a na lice mjesta su potom izašli pripadnici vatrogasne jedinice iz Bosanskog Petrovca.

Borba sa vatrom, u kojoj su pomagali i brojni mještani ove krajiške opštine, potrajala je sve do večernjih sati kada je požar napokon ugašen. Materijalna šteta koja je pričinjena je izuzetno velika, a dio objekta je sada neuslovan za stanovanje.

“Nalazimo se u specifičnoj situaciji jer Općina Bosanski Petrovac nije usvojila budžet, niti je usvojena odluka o privremenom finansiranju, tako da je onemogućena bilo kakva finansijska intervencija iz budžeta. U sve smo uključili humanitarne organizacije, Crveni križ i Pomozi.ba, i oni su intervenisali sa sredstvima za prvu pomoć u vidu prehrambenih namirnica, madraca i vreća za spavanje. Svi koji su ostali bez krova dan glavom biće smješteni privremeno u jednom stambenom objektu kojeg smo za njih obezbjedili”, kazao je Senad Husetić, direktor Centra za socijalni rad u Bosanskom Petrovcu, prenose Nezavisne novine.

Pomoć u rješavanju stambenog problema stanara koji su ostali bez krova nad glavom obećao je i Mahmut Jukić, općinski načelnik, istakavši kako je ovo velika nesreća.

U ovome trenutku nije poznato šta bi moglo biti uzrok požara, a više o svemu znaće se nakon što pripadnici policije i protivpožarni inspektor završe uviđajne radnje. Pomenute zgrade su izgrađene u godinama poslije okončanja rata za izbjegle i raseljene osobe koje se nisu mogle vratiti u ranija mjesta stanovanja, kao i za ona lica kojima je imovina u ratu uništena, te za socijalne korisnike.