UZNEMIRUJUĆI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U MJEŠOVITOJ SREDNJOJ ŠKOLI U VISOKOM: DIJETE SPRŽILI CIGARETOM

Izloženost vršnjačkom nasilju učenika u Mješovitoj srednjoj školi Hazim Šabanović u Visokom ponovo je aktualizirala ozbiljnu problematiku nasilja među mladima.

Evelina Dokso, majka djeteta kojem je ruka spržena cigaretom, kaže da ovo nije prvi put da je njezino dijete žrtva nasilja u školi.

Nasilje među vršnjacima postalo je ozbiljan problem u obrazovnom sistemu, a incidenti poput ovog stavljaju pod povećalo učestalost i ozbiljnost problema. Uprkos tome što je pedagog škole prijavio slučajeve policiji, a majka kontaktirala Centar za socijalni rad u Visokom, čini se da reakcije nisu bile dovoljne ili pravovremene.

“Ovo je ruka moga djeteta..sprzena cigaretom;vec drugi put u MSŠ Hazim Sabanovic Visoko prozivljava vrsnjacko nasilje;obzirom da Centar za socijalni rad Visoko ima preca posla..iako je dijete sa posebnim potrebama…kao i policija koju je pedagog pzivao prije vec ne čini puno sad ćemo na drustvene mreze..pa u CIN.Vec su svakako obaviješteni o svemu….evo prilike da pred novinarima pokazete sebe!!!!To vazi za sve…djecu..roditelje…socijalne radnike..policiju…trazilo se demokratije…evo je..to nije samo pravo glasa vec izbor i da se cuje istina koje nije uvijek prijatna ali je istina”, kaže majka Dokso.

Ova priča postavlja pitanja o efikasnosti sistema zaštite učenika od nasilja te o nužnosti zajedničkog napora škola, policije, i centara za socijalni rad u prevenciji i suzbijanju nasilja među mladima.

Često se naglašava važnost zaštite djece, a ovaj slučaj ukazuje na to da je nužno osigurati sigurno okruženje za svu djecu.

crna-hronika