Velika Kladuša: Više od 40 ubijenih pasa pronađeno na deponiji smeća

Na deponiji Radića most u Vrnograču nedaleko od Velike Kladuše pronađeno je više od 40 pasa ubijenih tokom prošle sedmice. Na njihovim tijelima su vidljive prostrijelne rane od puščanih metaka.

Ove podatke, potkrijepljene fotografijama, otkrio nam je kladuški aktivista za prava životinja Sejad Kajtazović, koji je u utorak nadležnim organima prijavio slučaj nezakonitog usmrćivanja pasa lutalica.

„Za slučaj sam saznao u nedjelju (23. februar, op.A.P.) kada sam otišao na deponiju i fotografisao ono što sam vidio. Nisam izbrojao koliko je tačno pasa jer su bačeni u rupu dubine pet do šest metara, ali ih ima sigurno preko četrdeset“ izjavio je za reprezent.ba Sejad Kajtazović. On posjeduje fotografije pasa ubijenih na području Todorova, ali postoje indicije da su lutalice ubijane i u drugim selima i zaseocima Velike Kladuše. Sumnja se da su pse lutalice ubijali lovci, a na deponiju dovozili radnici kladuškog javnog preduzeća Komunalije. Od strane policijskih službenika nismo dobili službenu potvrdu tih informacija.

Komandir Policijske stanice Velika Kladuša Jasmin Aldžić nam je potvrdio da je zaprimljena prijava od strane građanina, te da je obaviješten dežurni kantonalni tužilac koji je utvrdio da za sada nema elemenata počinjenog krivičnog djela. Prema riječima komandira Aldžića, slučaj je još uvijek otvoren i vodi se istraga kako bi se utvrdile tačne činjenice.

psi_ubijeni_2

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u Bosni i Hercegovini, za usmrćivanje i eutanaziju životinja (što je dozvoljeno samo pod tačno određenim uslovima) zaduženo je lice osposobljeno za te poslove – doktor veterinarske medicine, te lovci u slučaju da je usmrćivanje životinja nužno radi održavanja prirodne ravnoteže u lovištu. Kako fotografije dokazuju da je ubijanje pasa vršeno (i) izvan područja lovišta, jasno je da je u ovom slučaju prekršen član 15. pomenutog zakona, koji definiše način i uvjete pod kojima je usmrćivanje životinja dozvoljeno. Za prekršioce ovog člana Zakona predviđene su kazne od 200 KM do 200 hiljada konvertibilnih maraka.

Ovo je već drugi slučaj masovnog ubijanja pasa lutalica u Unsko-sanskom kantonu u ovoj godini. Podsjećamo da je krajem januara u Bosanskoj Krupi na deponiji Perna pronađeno oko pedeset mrtvih pasa, a počinioci još uvijek nisu pronađeni.

Izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koje je usvojio Parlament Bosne i Hercegovine u decembru prošle godine dozvoljena je eutanazija pasa lutalica, ali samo u slučaju da se ne pojavi njihov vlasnik ili udomitelj nakon što psi provedu 15 dana u azilu.