Veliki projekat planinara: Povezivanje Tuzle i Užica pješačkom stazom dugom 580 kilometara

Planinari Tuzle i Užica u fazi su povezivanja ova dva grada pješačkom stazom dugom 580 kilometara. U pitanju je realizacija projekta “Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E- CrossPass. Projekat sufinansira Evropska unija (IPA II).

Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije. Dvogodišnji projekat treba uspostaviti pješačko-planinarski koridor između Tuzle i Užica u dužini od 580 km. Uređenje i obilježavanje planinarskih i pješačkih staza i puteva omogućava planinarima i pješacima da sigurno njima prolaze prateći postavljene oznake koje ih usmjeravaju na najkraći i najsigurniji put do određenog mjesta ili objekta u planini.

“To je najveći poduhvat te vrste u širem regionu zadnjih godina. Projekt je počeo 1. februara prošle godine, a završit će se 31. januara 2025. godine. Mi smo već u poodmakloj fazi. Planinarska staza je fizički identifikovana, elektronski snimljena i sada je u toku njeno uređenje i postavljanje info tabli i planinarskih putokaza, a uz prateće promotivne aktivnosti”- objasnio je Vladislav Vlajić, član Planinarskog društva “Konjuh” Tuzla i koordinator projekta.

Zahvaljujući ovom projektu, 12 opština će dobiti uređene pješačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma. Osim promotivnih materijala koji prikazuju samu stazu, cilj je promovisati i prirodne, kulturno-historijske, privredne i turističke sadržaje koji se nalaze duž staze. Staza počinje od Zelenog kamena na Majevici, ide preko Tuzle, Sprečanske doline, Djedinske planine, Javorja, Konjuha, Olova, Sokoca, Rogatice, Borike, Višegrada, Goleža te na granični prelaz gdje stazu preuzimaju partneri projekta iz Srbije.

“Bit će značajno za planinare iz cijele regije jer uspostavljamo nešto što ima vrijednost. Ta staza će postojati od sada pa dokle bude potrebe za njom. Vrlo ambiciozna staza. Po našem računu, treba 22 vikenda da se hoda. Poslije će biti uspostavljen neki izazov za ljude koji uspiju da je čitavu prehodaju jer za to treba dvije, tri godine”- kaže Vlajić.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unaprijedi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije. Staze će biti trasirane, obilježene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao dio evropskog pješačkog puta E7. Projekat se fokusira i na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude cijelog regiona. Ukupna vrijednost projekta je 403.440 eura, od čega EU sufinansira 342.892 eura, dok će ostatak sredstava osigurati partneri u projektu.

(Vijesti.ba)