Više povrijeđenih u Zvečanu nakon sukoba demonstranata i KFOR-a: Jedna osoba životno ugrožena

Nakon sukoba KFOR-a sa srpskim demonstrantima u Zvečanu je sada mirno.

Oko 17 sati KFOR je započeo akciju razbijanja demonstranata ispred opštinskog objekta, pošto pregovori o njihovom mirnom povlačenju nisu urodili plodom.

Demonstranti su odbili zahtjev KFOR-a da se povuku i posjedali su na zemlju. Nakon nekoliko upozorenja, vojnici KFOR-a su krenuli na demonstrante, uz bacanje suzavca. Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja, cjepanica, šok bombi i molotovljevim koktelima, ali su se i povukli u sporedne ulice.

Iz sporednih ulica su nastavili da ga gađaju u pravcu policije. Za to vrijeme KFOR je povukao tri blindirana vozila Policije Kosova iza njihovog kordona. Ta vozila su bila ispred opštine od petka. Jedno civilno vozilo je u tom metežu zapaljeno, javlja reporter Anadolije.

Beogradski mediji prenose kako na obje strane ima ozlijeđenih.

Više od 53 osobe imaju različite vrste ozljeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijlne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Inače, protesti su počeli jutros uz zahtjev da se svi specijalci Policije Kosova povuku iz opštinske zgrade.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je lokalne Srbe za izazivanje sukoba.

“Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive akte nasilja trebaju osuditi svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom”, poručila je Osmani na Twitteru.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Podsjetimo, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi prosvjeduju protiv novih albanskih gradonačelnika. U novembru prošle godine čelnici općina iz Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, podnijeli su ostavke zbog odluke kosovskih vlasti da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

Nakon toga u aprilu su održani lokalni izbori, koje su bojkotirali Srbi, a na njima su izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja kada su novoizabrani gradonačelnici u te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina.