VLADA ZDK NAGRADILA NASTAVNIKE ZA USPJEHE NJIHOVIH UČENIKA IZNOSIMA OD 600 DO 1.200 KM

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona jutros je održana prva sjednica novog saziva Vlade tog kantona pod predsjedavanjem Nezira Pivića (SDA), a koja je na dužnost stupila prošle sedmice.

Na prvom zasjedanju usvojen je Prijedlog odluke o određivanju potpisnika naloga platnih transakcija za period od 27.10.2023. godine do 31.12.2023. godine, zatim Prijedlog odluke o odobravanju sredstava sa “Tekućeg transfera za ustanove kulture“ za oktobar 2023. godine te nekoliko odluka o uvećanju sredstava u Budžetu ZDK-a za 2023. za osnovne i srednje škole te Univerzitet u Zenici, odnosno budžetske korisnike iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

-Nismo imali prezahtjevan dnevni red na prvoj sjednici. Radi se o pristiglim zahtjevima, koji su se većinom odnosili na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a. U narednim ćemo danima imati mnogo važnijih pitanja koja će se naći na dnevnom redu – najavio je premijer Pivić.

Kaže da su već poduzeli prve korake u cilju postizanja onoga što su izložili u njihovom ekspozeu.

-To je prije svega jedna temeljita revizija stanja koju trenutno imamo u ZDK-u, nakon čega ćemo poduzeti određene, ključne korake prema nastavku stabilizacije kantona. Nakon toga i realizaciji određenih razvojnih projekata, koji će biti prisutni u narednom periodu. Jako je puno obaveza pred nama, a mislim da će najvažnije biti da ćemo raditi implementaciju određenih projekata u okviru Ministarstva zdravstva, koji su od suštinske važnosti za građane – istakao je Pivić.

Radi se o projektima u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji su zbog administrativnih problema u zastoju, ali je izrazio nadu da će ta bolnica, uskoro i Univerzitetska bolnica Zenica, postati “najveće gradilište na području ZDK-a”.

Također, kako je naveo, u kontinuitetu će nastaviti podržavati privredu, obrazovanje…

-Danas smo imali na dnevnom redu i nagrade za određene nastavnike, koji su dali svoj doprinos i vrijeme koje nije predviđeno njihovim nastavnim obavezama, a u cilju dodatne edukacije i postizanja izvanrednih rezultata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni – kazao je Pivić, koji je najavio da će znati prepoznati sve uspjehe mladih ljudi.

Nastavnicima su odobrene nagrade u iznosima od 600 do 1.200 KM.