Vode li izmjene Izbornog zakona politizaciji CIK-a?

U fokusu mostarskog sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou, ponovo su se našle izmjene Izbornog zakona. Izborni zakon, prema riječima lidera SNSD-a Milorada Dodika, odnosi se na pozicioniranje Centralne izborne komisije. Šta bi konkretno značile izmjene: smjenu postojećeg sastava i novi način imenovanja? I vode li eventualne izmjene politizaciji CIK-a?

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine nije izabrano u skladu sa zakonom, naglasio je predsjednik SNSD-a. To je pitanje koje se treba riješiti, ističe Dodik, i na tome se radi, a plan je, kaže, da to bude završeno do nove godine.

“Smatramo da je mimo ustava i propisa centralna izborna komisija sebi pribavila da provodi izbore za izbor predsjednika Republike Srpske, za izbor predstavnika u NSRS, za izbore na lokalnom nivou, i na nekim drugim nivoima, i tu trebamo reforme”, stava je Milorad Dodik.

Dodikove tvrdnje, predsjednik SIP-a naziva političkim spinom. Podsjeća na odluke suda kada je u pitanju legalnost i legitimnost SIP-a i članova te institucije. Smatra da SIP mora biti politički neovisan.

“Morala bi se očuvati nezavisnost Centralne izborne komisije kao institucije i morala bi vladavina prava biti primjenjena u punom kapacitetu. Ne možete vi kako vama padne napamet mimo sudskih odluka i zakona raditi”, kaže predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Suad Arnautović.

Ako dođe do izmjena, koja podrazumijeva da se iz Povjerenstva za izbor i imenovanja isključuju članovi koje je do sada imenovao predsjednik SIP-a i članovi Povjerenstva koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća. Takvo rješenje Vehid Šehić smatra nepotrebnim i nelogičnim.

“Da će tu komisiju činiti 6 članova, tri iz Predstavničkog doma, tri iz Doma naroda. Sada se Dom naroda uključuju i u izbor članova SIP-a, što do sad nije bio slučaj. Postavljam jedno logično pitanje, kako će oni donositi odluke u nekim slučajevima kada je rezultat 3:3”, navodi Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom.

Daljnji koraci u ovom pravcu vodili bi politizaciji ove institucije, navode iz Stranke za BiH. Takvo mišljenje dijeli i zastupnik Šemsudin Mehmedović.

“Svaka intervencija u tom pravcu ide na ruku daljnim etničkim podjelama i u CIK-u. I ne bi mogla funkcionisati u skladu sa zakonom i ustavom BiH, Mislim da je to retrogradan proces”, stava je Mehmedović.

Čelnik NiP-a tvrdi da nije postignut nikakav dogovor, i nije se razgovaralo o načinu. Ali mišljenja je da trenutno Središnje izborno povjerenstvo nije dobro.

“Ovo je Centralna izborna komisija pod čijim se okriljem desila najveća izborna pljačka i krađa odkad postoji država Bosna i Hercegovina. Ovo je Centralna izborna komisija koja nama iz Naroda i pravde nije odgovorila na 50 dokazanih postupaka. Apsolutno sam da se promijeni Centralna izborna komisija, ali sam protiv bilo kakvih trgovina”, ističe Elmedin Konaković.

Analitičari podsjećaju da je parlamentarna skupština nezaobilazna.

“Mislim da procedura izbora ukoliko ostane u rukama Parlamentarne skupštine nije toliko bitno. Bitno je da sastav Centralne izborne komisije odražava volju naroda, i da predstavničko tijelo bira novo tijelo koje će se starati o izboru novog preddstavničkog tijela. Moraju korenspondirati izborni organi sa izabranima”, kaže politički analitičar Milan Sitarski.

Ključ je, stoga, iznaći rješenje kojim bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje Središnjeg izbornog povjerensta. Politički neovisnog.