VOZOVI U BIH MEĐU NAJSPORIJIM U EUROPI: PROSJEČNA BRZINA VOZOVA OD 54,5 KM/H

Jedna vrlo interesantna mapa cirkulira društvenim mrežama, a pojavila se na X (nekadašnji Twiter) profilu @amazingmap.

Riječ je o karti na kojoj su uneseni podaci o prosječnim brzinama vozova u Europi. Iako je riječ o neslužbenoj mapi s podacima, ipak je zanimljivo vidjeti tko će i kako brzo vozovima stizati na odredište.

Kada je riječ o BiH u jako smo lošem društvu s prosječnom brzinom vozova od 54,5 km/h. Iza nas su samo susjedna Srbija (54,3 km/h), Sjeverna Makedonija (53,1 km/h) i ubjedljivo najlošija Albanija s očajnih 27,6 km/h. Mapa slijedi onu dobru staru, što južnije to tužnije.

U nešto boljem stanju je Hrvatska s prosječnom brzinom od 58,2 km/h, a od zemalja bivše Jugoslavije najbolje stoji Slovenija sa solidnih 71,9 km/h. Najbrži vozovi voze u Španiji sa rekordnih 199,4 i Francuskoj koja se kiti podatkom o prosječnoj brzini od 195,9 km/h.

Iznenađujuće dobro stoji Italija sa 169,9 km/h, a za vratom im dišu Nijemci s ne baš idealnih ali sasvim zadovoljavajućih 141,6 km/h.

Ako nas išta može utješiti to je definitivno činjenica, da ako već kasnimo i idemo sporo, bar možemo, za razliku od užurbanih Francuza i Talijana dulje uživati u pogledu na prelijepi krajolik naše zemlje iz naših vozova, prenosi Bljesak.