VRIJEDNA POMOĆ Stigli milioni KM iz EU: Saznajte kojim domaćinstvima iz FBiH će biti namijenjena sredstva

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima EU delegacije kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima, programa podrške Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim nivoima vlasti i fondovima, piše Akta.

 

Transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je kupno 64.534.646,00 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije, navedeno je iz ovog ministarstva.

 

Kako je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić istakao tokom sastanka, sredstva su doznačena Ministarstvu finansija Federacije BiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije.

 

“Kako bi provelo realizaciju ovog programa, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, spremilo je Program utroška sredstava koji Vlada Federacije BiH treba usvojiti na nekoj od narednih sjednica, a nakon čega će Ministarstvo moći potpisati sporazume sa lokalnim samoupravama i na koncu raspisati Javni poziv. Važno je naglasiti da je potpisivanje sporazuma o saradnji na realiziranju mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduslov za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provedbu navedenih mjera podrške siromašnim domaćinstvima”, pojasnio je on procedure koje predstoje realizaciji podrške po ovom Programu.

 

Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH, istakao je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog Programa podrške.

 

“Naš cilj je da se ovaj Program realizuje najefikasnije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se to kaže, spajaju kraj s krajem”, kazao je Gianluca Vaninni.

 

Osim o realizaciji ovog Programa podrške, ministar Delić i predstavnici EU delegacije razgovarali su i o prioritetnim projektima i aktivnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u tekućem mandatu, a kao fokus za taj period ministar je istakao izradu socijalnih karata i daljnju digitalizaciju baze korisnika socijalnih usluga Ministarstva, što su predstavnici delegacije pozdravili kao korake koji će znatno unaprijediti oblast socijalne politike, programskih politika u segmentu socijalne zaštite, kao i njihovog usmjerevanja do onih kojima je socijalna podrška najpotrebnija, a koje sistem socijalne zaštite zbog nedovoljno razvijenih baza podataka trenutno ne prepoznaje.