Vučić: I grobovi naši borit će se protiv ustaša

Srbijanski režimski mediji u nedjelju navečer prenijeli su riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa sastanka koji je tog dana održao s premijerkom Anom Brnabić i drugim najbližim saradnicima. Vučić je, prema svojim medijima, na tom sastanku sa svojim užim krugom govorio da je spreman boriti se za Srbiju do kraja, šta god to značilo.

Posebno je u medijima odjeknuo dio njegovog obraćanja saradnicima u kojemu je, bez ikakvog pravog povoda, fantazirao o tome kako ga, ako njega ubiju, može zamijeniti brat pa ako njega ubiju, onda sin. Ako i sina ubiju, onda kćer…

Neće pristati na ucjene
“Nikada i nipošto neću pristati na ucjene, nikada neću bez izbora prepustiti vlast najgorima. Nikada neću potpisati nikakvu tehničku ili prijelaznu vladu! Ako me ubiju, ostat će moj brat Andrej. Ako mi ubiju brata, ostat će mi sin Danilo. Ako mi ubiju sina, ostat će mi kćer Milica. Ako ubiju i nju, ostaje moj sin Vukan…”, navodno je rekao predsjednik Srbije koji, može se zaključiti, vlast u Srbiji doživljava kao nasljednu.

Ali, prema Informeru, dežurnom glasilu Vučića i njegove vlasti koje je prvo prenijelo Vučićeve izjave sa sastanka, predsjednik Srbije navodno je rekao i sljedeće: “I grobovi naši borit će se protiv ustaša”. I to nakon što je nabrojao članove svoje uže porodice od kojih očekuje da ga zamijene. Valja napomenuti i da od nedjelje navečer ni Vučić ni niko iz vlasti nije demantirao ove izjave koje je objavio režimski medij, prenosi Index.

Gdje su ustaše?
I srbijanski tviteraši i mediji kritički nastrojeni prema Vučiću zapitali su se kakve to ustaše prijete predsjedniku Srbije koje su se odnekud pojavile u njegovu ekspozeu najbližim saradnicima. Nova.rs tako piše da “ustaše niko, osim samog Vučića, nije uveo u ovaj bizarni narativ”.

“Osim ako se pod ‘ustašama’ ne smatra onih nekoliko hrvatskih državljana i državljanki koji su se u subotu 3. juna pojavili na beogradskim ulicama tokom protesta ‘Srbija protiv nasilja’, dajući umjerene, nikako ekstremne izjave koje bi eventualno ponukale Vučića da u njima vidi prijetnju po vlast koju obnaša ili čak po vlastitu sigurnost. Dakle, utvrdili smo to: niko Vučiću nije pretio smrću, a posebno to nisu činile nekakve fantomske ‘ustaše'”, piše Nova.rs.

Targetiranje fantomskih ustaša
Spominjanje ustaša 2023. godine nije naročito neobično za vlast u Srbiji. Bivši ministar, a sad šef obavještajne agencije Srbije Aleksandar Vulin nedavno je hrvatsku vladu nazivao ustaškom, a jednom je prilikom i hrvatsku naciju nazvao ustaškom.

Vučićevim se medijima za potrebe obrane vrhovnika redovno priviđaju ustaše. Ustašama tako često proglašavaju Hrvate generalno, vlast u Hrvatskoj, hrvatske medije…

Upravo je Vučićev Informer nedavno Indexu zbog kritičkog pisanja o Vučićevom autoritarnom režimu dodijelio titulu “najustaškijeg portala” što pokazuje koliko je pomaknuto shvaćanje ustaštva u Vučićevom političko-medijskom krugu.

Mržnja i histerija koju stvaraju nabacujući se lažima i suludim kvalifikacijama u cilju odbrane vlasti, uostalom, jedan je od razloga zašto deseci hiljada građana Srbije prosvjeduju svake sedmice.

Ali, ipak je iznenađenje, da i sam Vučić najbližim saradnicima sebe, svog brata i potomke prezentira kao nekakve neprikosnovene borce protiv ustaša koji će se protiv njih boriti i iz grobova. Fiktivnih grobova u koje ih gura sam Vučić za unutarnjepolitičke potrebe. Vučiću, čini se, očajnički trebaju vanjski neprijatelji protiv kojih se onda on, kao, bori. Mnogo je to povoljnija slika nego da se, recimo, bori za preživljavanje sebe i svoje dinastije na vlasti.

I prije nekoliko dana u video obraćanju s krova zgrade Predsjedništva Srbije podsjetio je na Slobodana Miloševića govoreći o vanjskim neprijateljima koji “ne ruše Vučića radi Vučića, nego radi rušenja Srbije.” Izgleda da ih je pronašao u fantomskim – ustašama.