Za 16 godina poreski obveznici u državnu kasu uplatili više od 100 milijardi KM!

Ovaj podatak ponovo otvara pitanje kako se ovaj novac troši

U Bosni i Hercegovini je od 1. januara 2006. godine do kraja 2021. godine prikupljeno indirektnih poreza u visini od 101, 5 milijardi KM! Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostavljeni kao odgovor na pitanje Šemsudina Dedića, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.

PIŠE:S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

Od prikupljenih više od 100 milijardi za 15 godina od indirektnih poreza u našoj zemlji, najviše je naplaćeno po osnovu PDV-a i to 69,4 milijarde, zatim slijedi iznos od 20,1 milijardu koliko je za deceniju i po naplaćeno po osnovu akciza, od cestarina je naplaćeno 5,8 milijardi KM, a od carinskih dažbina 5,4 milijardi KM, dok je po osnovu “ostalih prihoda i neusklađenih prihoda” naplaćeno 538 miliona KM.

REKORDNI IZNOSI
Ako se ovim podacima dodaju podaci za 2022. godinu koje je UIOBiH objavila početkom janaura, a oni govore da je u prošloj godini prikupljen rekordan iznos po osnovu indirektnih poreza u iznosu od 9 milijardi i 926 miliona KM jasno je da za 16 godina prikupljeni iznos od raznih poreza i akciza premašuje 110 milijardi KM. Inače, prihodi od indirektnih poreza u 2022. godini čak su za milijardu i 480 miliona KM veći u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 8 milijardi i 445 miliona KM.

Upravo iznosi za poreze koje poreski obveznici uplate tokom godine, pokazuju da su budžetske kase pune i ova činjenica još jednom otvara pitanje kako se ovaj novac troši. A, pokazatelji s terena govore da su nam ceste loše, da gradnja auto-puteva u BiH ide “puževim korakom”, da nam u zdravstvenim ustanovama nedostaje aparata za dijagnostiku zbog čega su pacijenti primorani čekati mjesecima na neki pregled, da u zemlji imamo sve više javnih kuhinja, pa čak i onih za bebe, da je sve više građana koji žive na rubu siromaštva, da su socijalna davanja na minimumu…

Jasno je da najveći dio prikupljenih poreza ode na adminsitartivni aparat u BiH na svim nivoima koji je najglomazniji u Evropi i ujedno najnezasitiji, dok efekte rada većine institucija građani i ne vide, ali zato kroz sve lošiji kvalitet života i usluga koje bi trebali dobiti itekako osjete njihov nerad.

MILIJARDE IDU ENTITETIMA
Iz UIOBIH su istakli da su u 2022. godini privredi vratili 2 milijarde i 99 miliona KM što je za 573 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-decembar 2022. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 7 milijardi i 826 miliona KM i veći su za 907 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Za finansiranje državnih institucija u 2022. godini raspoređen je iznos od 865 miliona KM. Federaciji BiH je ukupno rapoređeno 4 milijarde i 300 miliona KM, Republici Srpskoj 2 milijarde i 372 miliona KM i Brčko distriktu 240 miliona KM.

Osim ovog iznosa, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 208 miliona KM, Republika Srpska 137 miliona KM i Distrikt Brčko 7 miliona KM.