12. Augusta 2022.

Za koliko ‘uplašene’ Sarajlije mogu kupiti stan u Turskoj? Evo cijena

Državljani Bosne i Hercegovine, kao i svi drugi strani državljani, mogu kupiti stan u Turskoj samo uz važeći pasoš, potvrdila je eksterna partnerica i PR agencije “Trust United” koja se bavi prodajom stanova Naida Bojnakova, porijeklom iz Sarajeva.

“Trust United agencija se nalazi u Alanyi i bavi se prodajom stanova najvise u Alanyi ali i u Istanbulu te Kipru. Proces kupovine je jednostavan i ljudi iz naše agencije vas provedu kroz čitav proces bez problema. Dakle, potreban je samo važeći pasoš i ništa više”, potvrdila je Bojnakova za Slobodnu Bosnu.

Kada su u pitanju cijene stanova, s obzirom na inflaciju, skočile su i cijene stanova u Turskoj, kao i svugdje u svijetu.
“Najniža cijena stana u izgradnji u Alanyi je oko 75.000 eura. Što se tiče Istanbula cijene su skoro pa duplo veće”, navela je Bojnakova.

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj uz važeći pasoš.

Dodatni troškovi uključuju i: troškove ekspertize, izrade vlasničkog lista, upotrebne dozvole za stan, godišnji porez, troškovi priključka na vodu i struju, kao i troškovi održavanja.

Procjena stana tj. ekspertiza koštaju u prosjeku od 167 do 240 eura, izrada vlasničkog lista iznosi 4 posto od procijenjene vrijednosti stana, a troškovi upotrebne dozvole iznose od 700 do 2.000 eura. Troškovi priključka na vodu i struju su oko 600 eura. Kod pojedinih građevinskih firmi ovi troškovi su uključeni u cijenu stana. Godišnji porez iznosi oko 0,3 posto od ukupne procijenjene vrijednosti stana. Što se tiče mjesečnog održavanja zgrada ono zavisi od „pratećih objekata u kompleksu“, te maksimalno mogu iznositi od 50 do 60 eura.