Zakon o bezbjednosti u saobraćaju

Stručnjaci su saglasni da su potrebne izmjene postojećeg zakonskog rješenja da bi bila povećana bezbjednost na putevima u našoj zemlji. Mora biti napravljena detaljna analiza u koju će biti uključeni stručnjaci i potom pristupiti izmjenama postojeće regulative ili izradi novog zakona.

Da je Zakon o bezbjednosti saobraćaja potrebno mijenjati, saglasni sui u resornom ministarstvu. Postojeće zakonsko rješenje ima nedostake i nije usklađeno s evropskim direktivama, te je opredjeljenje da se umjesto izmjena postojećeg kreira novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja.

ANEL TOPALOVIĆ, savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH

“Jedan od nedostataka je neprepoznavanje pojma obijesni vozač jer smo svjedoci da su ti pogotovo povratnici u činjenju krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH ne kažnjavaju adekvtano. I to je jedan od najvećihh nedostataka ovog zakona”.

Još nije poznato šta će novo donijeti novi zakon da bi se stalo u kraj bahatim vozačima. Ono što je pokazala dosadašnja praksa, kaže stručnjak za bezbjednost, jeste da visina novčanih kazni očito nije dala rezultata. Praktična rješenja postoje i potrebno ih je hitno preuzeti od evropskih i skandinavskih zemalja koje su takve probleme riječile uvođenjem limitatora brzine u vozila višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja.

MILENKO JAĆIMOVIĆ, stručnjak za promet

“Kada je u pitanju nepoštivanje ograničenja brzine kretanja takva lica limitirana tako što će voziti svoje vozilo u koje mora biti ugrađen limitator brzine koji samo može razviti brzinu od 60-70 km/h. Ako su višestruki povratnici u činjenju vožnje pod dejstvom alkohola i prekoračenju brzine takođe ima uređaj koji se ugrađuje u vozilo gdje se detektuje prisustvo alkohola i onemogužava da stratuje”.

Podaci pokazuju da više ljudi strada u saobraćaju nego od posljedica vatrenog oružja. Tokom prošle godine na putevima BiH život su izgubile 222 osobe dok je 1500 osoba zadobilo teške povrede.

MILIJA RADOVIĆ, Agencija za sigurnost prometa RS

“Ono što svakako treba raditi je i izmjene zakona o prekršajima.Ne dozoliti mogućnost da neko sa pet, deset, dvadeset hiljada KM kazni se nalazi na putu odnosno da je država nemoćna da od tog lica naplati kaznu. Mora se naći načina kako to riještiti kroz izmjene zakona o prekršajima. Pretvaranje novačne u kaznu zatvora, pa tako obezbijediti da to lice ako je suočeno sa kznom zatvora malo razmisli”.

Kontinuirane analize koje bi unaprijedile bezbjednost na putevima, te veća ulaganja neophodna su da bi se uticalo na svijest vozača. Naročito onih koji to tek trebaju to postati. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja navode primjer Slovenije koja je kroz ulaganje većih finansijskih sredstava i kroz aktivne kampanje uspjela smanjiti učešće mladih u nesrećama za 65 odsto.