Zašto muškarci vole obline?

Darvinovske analize, nastale kao posljedica toga, ogolile su mnoge dotad skrivene dimenzije naše psihe. Ko bi, na primjer, u predarvinovskom svijetu pomislio da su žene sklone drugačijim tipovima muškaraca u zavisnoti od faze svog menstrualnog ciklusa?

Jedno od pitanja iz ove sfere naročito je zainteresovalo naučnike Stivena Golina i Vila Laseka – muška fasciniranost ženskim tjelesnim oblikom.

Dokazi iz cijelog svijeta pokazuju da muškarci najviše vole žene koje imaju dosta masti (oko 30% od tjelesne težine) i to raspoređene na naročit način: vrlo malo oko struka, ali dosta na bokovima, zadnjici i butinama.

Zašto je to baš tako?

Heteroseksualni muškarci su odvajkada upoređivali žene i divili im se; žene su, na kraju krajeva, potencijalne majke njihove djece. Muškarci koji su imali „njuh” za najkvalitetnije majke prenosili su taj „ukus” budućim generacijama.

Ali zašto bi mast i raspored masnih naslaga bilo od presudnog značaja?

Čak i kad bismo mogli da objasnimo kako vas masnoća čini kvalitetnijom majkom, zašto bi bilo važno gdje se ona nalazi? Koja je poruka skrivena iza odnosa obima struka i bokova?

Trudnoća i dojenje troše dosta kalorija, a mast ih posjeduje. Međutim, isti argument bi onda trebalo da primjenimo na nekoliko hiljada vsrta sisara na planeti, a većina njh ima malo masti. Tipična vitka žena ima oko šest puta više masti od prosječne ženke sisara. Zašto bi ženama trebalo toliko više masti nego majmunici ili lavici? Niti materinski trošak kalorija ima veze sa konkretnom lokacijom te materije. Da je stvar samo u kalrojama, mast na struku bi mogla da bude jednao dobra kao i ona na bokovima ali muška psihologija kaže da nije svejedno.

Razmišljajući o masti kao o posebnoj vrsti izgradivog materijala, a ne samo izvoru energije, Golin i Lasek su posebnu pažnju obratili na mozak koji je, izuzimajući vodu, sačinjen mahom od masti.

Da li je samo slučajnost da ljudi imaju šest puta veći mozak nego što je prirodno za sisara te veličine a žene šest puta više sala nego tipične ženke sisara? Vjerovatno ne.

Kod vrsti gdje je veliki mozak normalna stvar, ženkama treba prilična količina „masnih zaliha” kako bi izgradile mozak svog mladunčeta. To je moguće objašnjenje zašto žene imaju visok nivo tjelesne masti u poređenju sa drugim ženkama sisara.

Ali, i dalje ostaje nerješeno pitanje jedinstvene rasopodele sala. Ako žene talože mast zbog mozga svog djeteta, potrebno je da znamo tačno od kojih masti je sačinjen mozak.

Najrjeđa i najvažnija vrsta moždane masti je omega-3 ili DHA, a žene sistematski talože DHA koju unesu u bokove i butine i odatle je izvlače prilkom trudnoće i dojenja.

Budući da se omegom-3 snabdjievamo iz hrane, nje često može biti nedovoljno. Dakle, ove „misteriozne” preference kad je rječ o muškom izboru partnerke za parenje i reprodukciju mogu da se povežu sa sposobnošću žene da rađa pametnu djecu (sa velikim mozgom).

(VisokoIN)