Zastrašujuća prognoza WHO: Slučajevi smrti od raka će drastično porasti, ove zemlje su najugroženije

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj globalnih slučajeva raka porasti za više od 75 posto do 2050. godine.

Najnoviji podaci WHO-ovog odjela za rak, Međunarodne agencije za istraživanje raka, navode da je broj od 14,1 miliona novih slučajeva u 2012. godini porastao na 20 miliona novih slučajeva do 2022. godine. Broj smrtnih slučajeva se također povećao, s 8,2 miliona u 2012. godini na 9,7 miliona deceniju kasnije.

WHO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 miliona novih slučajeva što je povećanje od 77 posto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihovo predviđanje za broj smrtnih slučajeva do 2050. godine iznosi više od 18 miliona.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da su upotreba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka, uz starenje i rast broja stanovništva.

Vjeruju da će zemlje s nižim prihodima doživjeti najveći proporcionalni porast broja slučajeva i uduplanog broja smrtnih slučajeva.

“Utjecaj ovog porasta neće se ravnomjerno osjetiti u svim zemljama. Oni koji imaju najmanje resursa, snosit će najveći globalni teret raka”, rekao je dr. Freddie Bray, voditelj odjela za nadzor raka.

Statistički podaci Globalnog opservatorija za rak, platforme napravljene od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema podacima na globalnoj nivou iz 2022. godine, sveukupno deset vrsta raka je odgovorno za dvije trećine novih slučajeva.

Rak pluća najčešće je dijagnosticiran na globalnom nivou, s 12,4 posto novih slučajeva i 18,7 posto smrtnih slučajeva. Rak dojke kod žena je drugi najčešći oblik, ali iako čini 11,6 posto slučajeva, uzrokuje manje od sedam posto smrti. Drugi glavni uzroci smrti uključuju rak crijeva, jetre i želuca, javlja Jutarnji.hr.