Zavičajni muzej Visoko ostvario saradnju sa studentima Konzervatorsko- restauratorskog studija na Univerzitetu u Sarajevu

U proteklom periodu Zavičajnom muzeju vršio je analizu i zaštitno konzervatorsko-restauratorski tretman na značajnim artefaktima pronađenim još 1966. godine na lokalitetu Vratnice, a koji su dio Arheološke zbirke visočkog Muzeja.

„Riječ je o prahistorijskoj ilirskoj grobnici koja je pronađena na jednom privatnom imanju u Vratnici prilikom kopanja temelja za kuću. Od tada kada su izvršena zaštitna iskopavanja arheološki materijal se nalazi kod nas netaknut, odnosno primarno-konzerviran i on do danas egzistira onoliko koliko uslovi omogućavaju. Mi kao kustosi imamo zadatak da se brinemo o njihovom očuvanju i prezentaciji. U okviru tog očuvanja, u cilju zaštite eksponata, ostvarili smo saradnju sa studentima Konzervatorsko-restauratorskog studija na Univerzitetu u Sarajevu. Riječ je o interesantnom projektu, naime, dvojica studenata su nam se javili za mogućnost ustupanja njima naših artefakata za magistarski rad, odnosno za konzervaciju i restauraciju, to se desilo početkom 2023. godine i tada je i došlo do saradnje. To je bio dobar potez, odabrali smo nekoliko predmeta , koji su bili interesantni studentu Mehdiju Mujkanoviću iz Vogošće koji se zainteresirao za oružje ratničke grobnice i budući da se ono ljuspalo, da je duboko koroziralo odlučio se za one najugroženije ulomke. Bilo je jako teško dokazati da bi se nešto od toga moglo napravit, nismo ni mi bili uvjereni ali njegovom upornošću nakon godinu dana studijskih analiza i sprovedenih tretmana dobili smo uspješan rezultat u cilju očuvanja naše kulturne baštine, arheoloških predmeta muzejskih zbirki“ – izjavila je za RTV Visoko Habiba Efendira – Čehić, kustos Zavičajnog muzeja Visoko.

Kako su ostali ulomci zgledali ranije, a kako izgledaju konzervirani sada, te o kompletnom arheološkom materijalu koji se nalazi i koji se čuva u Zavičajnom muzeju i koji čeka svoj trenutak za konzervaciju gledajte večeras u programu RTV Visoko.