Završen sastanak Lende, Stojanovića i Bradare: Nismo se dogovorili!

Održan je sastanak kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine na kojem će biti razmatrano pitanje izbora predsjednika FBiH.

Sastanku su prisustvovali kandidati za ove funkcije Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović, a upriličen je u prostorijama Parlamenta Federacije BiH.

“Nismo se dogovorili”, poručio je Stojanović nakon sastanka i dodao:

“Meni je žao što se nismo dogovorili. Žao mi je što se ne poštuje većina, građanska većina koja postoji u oba doma. Očekujem da će se demonstrirati u narednom periodu. Prva naredna je odluka za predsjednika.

Iskreno se nadam da će se svi demokratski principi koji važe u svim demokratskim zemljama važiti i kod nas”.

Zaključeno je da će tu odluku donijeti Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. To bi se trebalo desiti na sjednici koja će najvjerovatnije biti zakazana za ponedjeljak.

Izborni zakon BiH propisuje proceduru po kojoj tri kandidata odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika.

Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Do navedenog dogovora nije došlo na današnjem sastanku koji je u 10 sati u zgradi Federalnog parlamenta inicirao Refik Lendo.

Također, u Parlamentu FBiH bit će održan i drugi sastanak u 11 sati koji je sazvalo rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice vezane za postupak izbora kandidata, odnosno za postupak izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.