Završeno snimanje filma o masovnim grobnicama u Podrinju

East West Centar je završio snimanje filma “Traganje” na lokacijama masovnih egzekucija Bošnjaka i masovnih grobnica u Srebrenici i Podrinju.

Film prikazuje kako danas izgledaju mjesta na kojima su srpske snage pogubile više od 8.300 Bošnjaka u julu 1995. Film također pokazuje kako danas izgledaju mjesta masovnih grobnica u koje su ubijeni Bošnjaci bacani. Sve velike primarne grobnice su naknadno prekopane bagerima i ostaci tijela su kamionima premješteni u sekundarne grobnice. Tijela jedne osobe su pronalažena na više lokacija koje su često bile udaljene kiliometrima jedna od druge. Većinom se sve te lokacije nalaze pokraj glavnih i lokalnih puteva, a vrlo često i u naseljenim mjestima. Film “Traganje” bilježi preko 50 lokacija najvećih grobnica i više mjesta zatočenja, mučenja i egezekucije Bošnjaka, saopšteno je iz East West Centra.

Film “Traganje” je zaseban rad, ali je i dio multimedijalnog projekta “Nadanje” (“Hope”) autora Harisa Pašovića, Lade Maglajlić i Enesa Huseinćehajića. Tema tog projekta je traganje za još najmanje 1.200 Bošnjaka ubijenih tokom genocida u Srebrenici.

Reditelj filma “Traganje” je Haris Pašović, snimatelj je Alen Alilović, snimatelj zvuka Igor Lončarević, a montažer Goran Lončarević. Film je napravljen u saradnji sa produkcijom “Source.” Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić. Saradnici na filmu su Amor Mašović, ko-direktor Instituta za nestale osobe BiH i istražitelji Sadik Selimović i Ismet Musić.