Zelenski: Vjerujte mi, Rusija sprema eksploziju na Balkanu!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija može stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji, kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini.

– Danas svi raspravljaju o krizi na Bliskom istoku. Ali, kao što sam već rekao iskreno, to nije jučerašnji problem. A ni prekjučerašnji problem. Svi znaju za taj stalni sukob i stalni rat, ali niko ne želi okončajte to. Budući da je zgodno, u nekom trenutku, samo ponovno uzmite ovaj mehanizam. Ovo je eksplozija na Bliskom istoku, Rusija stoji iza ovoga, sigurni smo, sa svojim saveznikom Iranom – rekao je afričkim novinarima.

Zelenski je pozvao da se obrati pažnja na Balkan jer dobijaju informacije o ruskim planovima.

Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, bit će barem Balkan, ako sada zemlje svijeta ništa ne poduzmu. Bit će ponovo takva eksplozija, rekao je predsjednik Ukrajine.

Dodikove izjave
Prema njegovim riječima, Rusija je ponovno zainteresirana za preusmjeravanje pomoći.

Kada želite pomoći jednoj zemlji ili počnete dijeliti tu pomoć i pozornost na mnoge zemlje, mnoge izazove, mnoge humanitarne izazove. Moldavija. Sada počinju potkopavati situaciju u Moldaviji. Pokazati da tamo nešto nije u redu tokom izbora. Proglasiti izbore neustavnim. Ponovno srušiti sadašnju vladu. Srušiti vladu koja je proevropska, zaključio je Zelenski.

Da tvrdnje ukrajinskog predsjednika imaju utemeljenje, dokaz su sve češće seceseionističke izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Nakon što je prije nekoliko sedmica izjavio kako “Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora”, jučer je izjavio da je “ujedinjenje Srbije i Republike Srpske legitiman politički cilj”.