Zemlje EU usvojile zakon kojim se zabranjuju proizvodi koji potiču krčenje šuma

Dvadeset sedam zemalja Evropske unije u utorak je službeno usvojilo nova pravila koja bi trebala pomoći Uniji da smanji svoj doprinos globalnoj deforestaciji regulisanjem trgovine nizom proizvoda koji potiču smanjenje šumskih područja širom svijeta.

Prema zakonu, kompanije koje trguju palminim uljem, stokom, drvetom, kafom, kakaom, gumom i sojom morat će potvrditi da roba koju prodaju u EU-u nije dovela do deforestacije i degradacije šuma bilo gdje u svijetu od 2021.

Uredba također obuhvaća izvedene proizvode kao što su čokolada ili papir.

Šume su važno prirodno sredstvo za uklanjanje emisija stakleničkih plinova iz atmosfere, budući da biljke apsorbuju ugljen dioksid dok rastu, navodi Associated Press.

Prema Svjetskom institutu za resurse, svake minute u svijetu nestane pošumljeno područje veličine 10 nogometnih igrališta, a EU kaže da bi bez nove uredbe mogla biti odgovorna za gubitak 248.000 hektara krčenja šuma godišnje, površine gotovo jednake zemlji članici Luksemburgu.

– Ako bude efikasno primijenjen, zakon bi mogao značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova koje proizlaze iz krčenja tropskih šuma za hranu i druge robe. I to bi moglo pomoći u zaštiti kritične biorazličitosti i vodenih resursa u tropskim prašumama – rekao je Stientje van Veldhoven, regionalni direktor Svjetskog instituta za resurse za Evropu.

Zakon će prisiliti kompanije da pokažu da je roba koju uvoze u skladu s pravilima u zemlji porijekla, uključujući pravila o ljudskim pravima i zaštiti domorodačkog stanovništva.