11-GODIŠNJI DŽEPAROŠ IZ BIH TURISTKINJI UKRAO 8.000 EURA

Indonežanska turistkinja opljačkana je sinoć na željezničkoj stanici Šesi, ali ono što je šokiralo francusku javnost jeste činjenica da ju je odžepario 11-godišnji dječak, za kojeg je kasnije utvrđeno da je iz Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugo slično džeparenje za dva dana: samo dan ranije uhvaćen je 13-godišnjak koji je brazilskom turisti ukrao 400 eura, ali nacionalnost ovog dječaka nije objavljena.

Naime, sve se desilo u Marn-la-Vale-Šasi, gdje je poznati Diznilend Pariz i koje privlači milione turista tokom cijele godine. Inače, indonežanskoj turistkinji je oko 22:30 prišao dječak, na kojeg nije obraćala pažnju, a koji joj je hitro ukrao torbu sa 8.000 eura, a zatim je odmah predao drugom dječaku, vjerovatno njegovom saučesniku.

Kako se sve dešavalo na TGV stanici, željezničko osoblje je brzo uhvatilo 11-godišnjeg dječaka, ali je ostatak grupe, koju uglavnom čine maloljetnici, uspio da pobjegne. Kada je sproveden u policijsku stanicu, tu je definitivno utvrđeno da je dječak iz Bosne i Hercegovine, a policija ga je predala u nadležnost lokalnog Centra za socijalni rad.

Da je riječ o izverziranoj djeci svjedoče i iz policije, jer navodno vrlo dobro znaju kako da odbiju uzimanje otisaka prstiju, a kada ih policija slika, odmah skrivaju lice. Štaviše, to ide toliko daleko da, kada im ponude čašu vode, oni navlačle rukave na dlanove kako na čaši ne bi ostali otisci.

Inače, policija se suočava sa još jednim problemom: prirodom žrtava pljačke. Naime, uglavnom se radi o turistima, koji se ne zadržavaju dugo, a kada policija privede potencijalne osumnjičene, žrtve više nisu tu da identifikuju potencijalne počinioce. Upravo je to razlog zbog kojeg ova djeca stalno izmiču sistemu, prenose Nezavisne.