ODLUKA KOMPANIJE Grijanje Zenica: ArcelorMittal raskinuo ugovor, završavaju sezonu grijanja

U poruci se navodi kako je neophodno da krenu s remontom pogona, zbog čega su danas prisiljeni prekinuti isporuku toplotne energije za grijanje grada i tako završiti sezonu grijanja

Javno preduzeće “Grijanje” Zenica obavještava korisnike daljinskog zagrijavanja kako je grijna sezona 2021/2022. godina završena danas odlukom kompanije “ArcelorMittal”.
Iz “Grijanja” pojašnjavaju da ih je jutros generalni direktor “ArcelorMittala” Zenica Nikhil Mehte obavijestio kako su prisiljeni prekinuti isporuku toplotne energije i time završiti sezonu grijanja.

U poruci se navodi kako je neophodno da krenu s remontom pogona, zbog čega su danas prisiljeni prekinuti isporuku toplotne energije za grijanje grada i tako završiti sezonu grijanja.

Jednostrano raskidanje ugovora, prekid isporuke grijanja dok su temperature vani niske, u JP “Grijanje” Zenica smatraju krajnje nekorektnim i neprofesionalnim odnosnom ArcelorMittala prema preduzeću “Grijanje” i svim građanima, korisnicima sistema daljinskog zagrijavanja.
– Zahtijevamo od komapnije da ispoštuje ugovor do kraja sezone, odnosno do 15. aprila 2022. Održali smo hitan sastanak s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem koji također apeluje na kompaniju ‘ArcelorMittal’ Zenica da ispoštuje ugovorne obaveze do kraja sezone – navode iz preduzeća “Grijanje”.

Inače, kako je to ugovorom definisano, sezona grijanja na području Zenice traje do 15. aprila, a ovaj potez kompanije “ArcelorMittal” Zenica koja i na kraju sezone, kako je to činila i na početku, odlučuje kada će i hoće li isporučivati toplotnu energiju smatraju krajnje monopolističkim ponašanjem.

Ukoliko kompanija “ArcelorMittal” Zenica ne ispoštuje zahtjev JP “Grijanje” Zenica da sezona grijanja traje do 15. aprila, preduzeće će građanima umanjiti račune za april.