Zeničanima obećavaju tople radijatore, stari kotlovi nisu alternativa

Oni koji nisu doživjeli zime bez daljinskog grijanja u Zenici začudit će se zašto na temperaturi od 36 stepeni Celzijevih iko razmišlja o budućoj grijnoj sezoni. Zeničani, korisnici usluga JP „Grijanje“, odgovorit će: „Koga su zmije ujedale i guštera se boji.“ A sve je tako dobro zamišljeno i urađeno, nova toplana, generacijski, ali i eko-projekt u „zelenom“ gradu, trebala je rastjerati strahove. Međutim, među građanima zabrinutost. Zabrinuti su i poznavaoci oblasti energetike, ali i ekološki aktivisti.

„Tačno je da nova toplana koristi ekološki prihvatljivija goriva u odnosu na ugalj. Međutim, koliko će to sada biti moguće i u narednoj grijnoj sezoni to je nešto što ne možemo predvidjeti s obzirom na sva dešavanja u vezi s Ukrajinom“, kaže prof. dr. Edin Berberović, profesor na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici.

„Mislili smo da smo riješili problem zagađenja time što smo napravili novu toplanu koja koristi gasove iz Željezare i zemni gas, međutim, sada pošto smo u globalnoj energetskoj krizi, veliko je pitanje da li ćemo mi imati dovoljno tih gasova, da li ćemo imati goriva, hoćemo li se morati vratiti korak unazad, da ponovo koristimo ugalj i da ponovo imamo još prljaviji zrak nego što je bio“, navodi prof. dr. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko forum Zenica.

No, iz „Grijanja“ ohrabrenje, uvjerljivo koliko i izvjesnost energenata za toplanu, koja je u funkciji od prošle godine:

„Ove godine počinje implementacija ugovora potpisanog na sedam godina između Grada Zenica, JP ‘Grijanje’ d. o. o. Zenica i Toplana Zenica kojim su definisani uslovi i cijena isporuke toplinske energije, čime je građanima Zenice omogućeno grijanje po postojećim cijenama i iste se neće mijenjati za vrijeme trajanja ugovora. Promjena cijena energenata na svjetskom tržištu neće utjecati na cijenu zagrijavnja građana Zenice predstojeće sezone.“

Ugovor je, dakle, tu i topli radijatori se podrazumijevaju. Jesu li u Toplani počele pripreme za predstojeću grijnu sezonu, hoće li i pod kojim uvjetima osigurati isporuku toplinske energije, te da li bi, zbog eventualnih problema u osiguravanju plina ili njegove cijene, alternativa bili stari kotlovi i ugalj kao energent, pitali smo u ovoj kompaniji.

„Prerano je za bilo kakve korake koje bi Toplana Zenica poduzela za predstojeću grijnu sezonu. Toplana Zenica će isporučivati toplinsku energiju u skladu s ugovorom. Stari kotlovi su isključeni i ne mogu biti alternativno rješenje za Toplanu Zenica“, odgovorili su nam.

Kotlovi na ugalj, dakle, nisu alternativa, i Zeničani će, makar im bilo i hladno, imati čistiji zrak. Pod uvjetom da se ugalj ne nađe u davno zaboravljenim ložištima u stanovima. Ima i drugih mogućnosti, grijanje na „nikad jeftiniju“ struju čija se cijena, barem do kraja ove godine neće mijenjati. Sva kratkoročna i rješenja daleko od onih iz „Zelene agende za Zapadni Balkan“, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina.