Američki ginekolog pronašao i izmjerio G tačku

G tačka zaista postoji i nalazi se na prednjem zidu vagine gdje smo i mislili da je, samo je manja od jednog centimetra, otkrio je američki ginekolog Ostrzenski.

Nije čudno da je G tačku teško pronaći, jer su njene dimenzije “malih” 8,1 milimetar s 3,6 milimetra i 1,5 milimetra, kaže američki ginekolog Adam Ostrzenski. On tvrdi da je mjesto ultimativnog seksualnog užitka žene pronašao na jednoj starijoj Poljakinji tokom obdukcijskog pregleda, prenosi Daily Mail. Mnogi liječnici sumnjali su u postojanje mistične G tačke, no Ostrzenski i njegov naučni tim pronašli su je na prednjem zidu vagine, tamo gdje su naučnici i prije sumnjali da se nalazi.

– Naša studija potvrdila je anatomsko postojanje G tačke, što može rezultirati boljim razumijevanjem ženske seksualnosti, kao i poboljšanjem nekih problema – kaže dr. Ostrzenski.

Njegov tim u sljedećih nekoliko mjeseci planira provesti daljnja istraživanja na hormonima, hemijskim spojevima i živčanim završecima kako bi otkrili mijenja li se funkcija G tačke ovisno o dobi, prenosi 24sata. Ipak, ne misle svi da je otkriće G tačke nešto što će ženama donijeti sreću, a brojne su naučne studije tokom proteklih desetljeća malo sumnjale, a malo dokazivale njeno postojanje.

– Oni koji imaju poteškoća u svom seksualnom životu moći će bolje razumjeti svoje biološke postavke, no za neke će postojanje G tačke donijeti još veću tjeskobu i pritisak da dožive orgazam – smatra britanska seksualna psihologinja, Paula Hall.

Seksualna terapeutkinja Madeleine Castellanos kaže da bi o G tački trebali razmišljati kao o jagodi prekrivenoj čokoladom. Tanki sloj čokolade na površini je poput mekog dijela vagine, koja se često naziva G tačkom, a zapravo je jagoda ispod površine prava stvar. U tom slučaju erektilno tkivo koje se ispuni krvlju prilikom ženine uzbuđenosti čini G tačku vidljivijom.

(VisokoIN)