“50. Aprilski salon” u Galeriji “Likum ‘76” u Visokom

U srijedu, 30. marta ove godine sa početkom u 19:30 sati otvorit će se izložba “50. Aprilski salon” u Galeriji “Likum ‘76” u Visokom.

Radi se o izložbi koja godišnje okuplja recentna ostvarenja zeničkih umjetnika još od 1971. godine u kontinuitetu. Ove godine, na bazi selekcije aprilski salon je okupio dvanaest autora. Kustosica izložbe, Iva Korbler, likovna kritičarka iz Zagreba, odabrala je radove mahom profiliranih i renomiranih autora što je doprinijelo visokom i homogenom kvalitetu izložbe.

Među predstavljenim autorima ističu se važna bosansko-hercegovačka umjetnička imena poput Irfana Handukića, Miroslava Šetke, Muhameda Bajramovića, Dragana Gačnika i Amre Zulfikarpašić. Navedeni autori koji se sada već svrstavaju u generaciju starijih bosansko-hercegovačkih umjetnika, udružili su kreativne snage sa umjetnicima srednje i mlađe generacije i ponudili nam svježe likovne ideje čime su upravdali sintagmu: ”Obljetnički salon koji još uvijek nije sam sebi svrhom” koja je formulirana posebno za ovu izložbu.