Advokatica Vasvija Vidović se izjašnjava o optužnici Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović, koja se tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

U četvtak, 16. maja, u Sudu je zakazan početak procesa, tačnije izjašnjenje o krivici po optužbi Tužilaštva. Sutkinja je Lejla Dragović Konjić, koja je i potvrdila optužnicu.

Optužena Vidović se, prema vodima Tužilaštva tereti da je počinila krivično djelo “sprečavanje dokazivanja”.

Tužilaštvo tvrdi da je Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nakon što ju je pozvao osumnjičeni Ranko Debevec, koji je tada uhapšen, kako bi ga svojstvu advokata zastupala u krivičnom postupku.

– Nakon što joj je omogućeno da komunicira s osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji – a s ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH – omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije – stoji u saopćenju.

Debevec i Mehmedagić su uhapšeni u decembru prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na “primanje dara za trgovinu uticajem”, te “lažno predstavljanje” i “kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova“. Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.

Navode optužnice protiv advokatice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza.