AKCIJA SIPA-e: U Goraždu uhapšena Edina Brutus, pretres kuće NiP-ovog zastupnika Žuge i bivšeg SDA-ovog kadra Bećirovića

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SIPA-a pretresa i privodi osumnjičene u više gradova u BiH, Goraždu, Sarajevu, Zenici, Travniku i Konjicu.

SIPA je uhapsila Edinu Brutus, osnivačicu Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ona je osumnjičena da je u saradnji sa italijanskom mafijom izdavala lažne diplome i prala novac. Istražitelji sumnjaju da je ova grupa sa Salvatorem Messinom sa Sicilije preko diploma iz BiH oprala više od 300 miliona eura, piše portal Istraga.ba.

Isti portal navodi da zbog kriminala na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu i saradnje sa italijanskom mafijom SIPA u Goraždu pretresa kuću NiP-ovog zastupnika Damira Žuge, a u Sarajevu pretresaju stanove bivšeg SDA-ovog kadra Hajriza Bećirovića.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SIPA-a pretresa i privodi osumnjičene u više gradova u BiH, Goraždu, Sarajevu, Zenici, Travniku i Konjicu.

“Istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na krivična djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga krivična djela”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz SIPA-e se dodali da se radi o akciji “Index” koja se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal i pranje novca, te krivična djela posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa.