Ako ovo nije alarmantno, šta jeste? Potrošačka korpa u januaru koštala 2.895 KM. Građani ne mogu priuštiti ni 50% korpe

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za januar ove godine košta 2.895 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana (44,42 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi) stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te održavanje domaćinstva (6,91 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSS BiH.