Ako želite biti zdravi i sretni, ovo su namirnice koje treba što češće jesti…

U današnje vrijeme teško je imunitet održavati snažnim. Nečist zrak, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga. Dr. Frank Lipman, američki stručnjak za zdravu hranu, preporučuje neke od namirnica koje bi se svakako trebale naći na jelovniku. Špinat, losos, borovnica… Sve su to superzdrave namirnice koje treba jesti što češće ako želite biti zdravi i sretni, poručuju stručnjaci. Zdrav i snažan imunitet temelj je sretnog i kvalitetnog života. Bez zdravlja, nema ni sretnoga života jer dobro je poznato da bolestan čovjek razmišlja samo o zdravlju, a onaj zdravi pronalazi nove načine za ispunjavanje života.

Dakle, ključ svega je imunitet. No, u današnje vrijeme teško je imunitet održavati zdravim i snažnim. Nečist zrak, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga. Kako si pomoći? Unesite u svoju prehranu namirnice koje dokazano osnažuju imunitet. Dr. Frank Lipman, američki stručnjak za zdravu hranu, preporučuje neke od namirnica koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.

Grah

Ukusni grah sjajan je jer sadržava leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grah obiluje vitaminom B, kalcijem, kalijem i folnom kiselinom. Sve to dobro je za zdravlje mozga, stanice i kože, a pomaže i snižavanju krvnoga tlaka. Također, grah je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo koristiti češće, pa se preporučuje kao prilog umjesto krompira. Nakon graha, dugo će vas pratiti osjećaj sitosti.

Borovnica

Osim što su ukusne, borovnice su i pune fitokemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Također, borovnice sadržavaju i flavonoide te topljiva vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog tlaka. Borovnica smanjuje i razinu lošeg holesterola u organizmu. Dobro ju je uzimati kao desert umjesto raznih nezdravih slastica.

Cvjetača

Želite smanjiti rizik od karcinoma? Na svoj jelovnik obavezno stavite cvjetaču, brokulu, kelj i kupus. Istraživanja pokazuju da ove vrste povrća dokazano sprečavaju najrazličitije vrste karcinoma. Čak i u bolesnom organizmu smanjuju stanice raka. Dakle, dobro bi bilo da se ovo vrijedno povrće nađe na vašem jelovniku što češće. Može biti izvrsna večera jer nema puno kalorija.

Špinat

Još od davnina špinat se doživljava kao sjajna namirnica, sjetite se samo junaka Popaja… U špinatu se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do do vitamina C,K i E. Također, špinat obiluje i antioksidansima, fitonutijentima, proteinom, omega 3 masnim kiselinama i kalcijem. Drugim riječima, špinat je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo učiniti sastavnim dijelom svakoga obroka.

Losos (divlji)

Losos je iznimno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadržava veću količinu nutritivnih vrijednosti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D te kompleksa vitamina B, ali i omega 3 masnih kiselina. Naučni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije te čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi ga jesti barem jednom nedeljno, i to, ako ste u mogućnosti, divljeg lososa.

Orah

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da si osigurate moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadržava mnoge vitamine, omega 3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da orah usporava razvoj Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com