Alarmantno: Jedemo meso upitnog kvaliteta, a izvozimo domaće

U Bosni i Hercegovini građani su proteklih nekoliko mjeseci suočeni sa vrtoglavim cijenama osnovnih životnih namirnica, dok su meso i mesni proizvodi za mnoge postali luksuz. Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH tokom januara ove godine smanjen je broj zaklanih goveda.

Podaci Agencije za statistiku BiH
Naime, zvanični podaci pokazuju da je u januaru 2023. godine smanjen broj zaklanih goveda za 6,70 posto, ovaca za 12,62 posto i svinja za 11,94 posto. Također, navodi se da je broj zaklane peradi povećan za 6,19 posto u odnosu na isti period.

“Neto težina zaklanih goveda je povećana za 0,85 posto i peradi za 12,45 posto, dok je neto težina zaklanih ovaca smanjena za 5,71 posto i svinja za 7,00 posto u odnosu na isti period 2022. godine”, naveli su iz Agencija za statiku BiH.

Između ostalog, u obrazloženju se navodi da su podaci o klanju stoke i peradi dobiveni agregiranjem podataka na osnovu uporedivih mjesečnih statističkih istraživanja koja provode entitetski zavodi.

“Poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata dostavljaju podatke na osnovu knjigovodstvene evidencije, dok se za obrtničke klaonice podaci dobivaju od nadležnih općinskih službi (veterinarsko – inspekcijskih) na osnovu raspoložive evidencije”, pojasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

Kako bi provjerili kako se ovo može odraziti na tržište u BiH, pozvali smo Nedžada Biću, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kazao nam je da situacija nije nikako dobra za građane te da ovo može dovesti do velikog broja problema.

Bićo: Imamo meso upitno kvaliteta, postaje luksuz
“Pada proizvodnja i nema se šta više zaklati. Generalno, ovaj problem postoji već određeno vrijeme. I već osjetimo posljedice. Zapravo, vlasti rade na tome da se uguši proizvodnja kako bi ovladao strani lobi. Ovdje uporno vlast to želi. Ukoliko uporedimo podatake proteklih nekoliko godina sve će nam biti jasno”, kazao je Bićo.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac nedavno je kazao da je krenuo izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku, te da je osigurano ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište.

“Pogledajte o kakvom se apsurdu radi. Domaćeg mesa nema više. Pametnjaković od ministra kaže da ide domaće meso u Tursku, a mi jedemo strano. Polako ćemo doći do toga da uvozimo samo meso iz inostranstva. Ovladali su sada tržištem i drže monopol.

Meso je postalo preskupo i ne može ga svako sebi priuštiti. Samo oni sa boljim primanjima. Meso će postati luksuz, i to meso upitnog kvaliteta. Jedemo sve uvozno meso. Vrlo malo domaćeg ima, a ono što je ostalo domaćeg mesa prodaje se na crno”, kazao je Bićo za Raport.