Amazonija gori: Zabilježen dan s najviše šumskih požara u posljednjih 15 godina

Broj šumskih požara u brazilskoj Amazoniji dosegnuo je ove sedmice gotovo 15-godišnji maksimum, pokazuju službene brojke koje su pružile najnovije upozorenje o sve većem uništavanju najveće prašume na svijetu.

Satelitski nadzor otkrio je 3.358 požara u ponedjeljak, 22. augusta, što je najveći broj požara u 24 sata od septembra 2007., navela je brazilska svemirska agencija INPE.

Gusti dim
Broj je bio gotovo trostruko veći od zabilježenog na takozvani “Dan požara”, 10. augusta 2019., kada su farmeri pokrenuli koordinirani plan spaljivanja ogromnih količina posječene prašume u sjevernoj državi Pari.

Gusti sivi dim stigao je sve do Sao Paula, udaljenog oko 2.500 kilometara, a fotografije jednog od najvitalnijih resursa na Zemlji u plamenu izazvale su globalno negodovanje.

“Nema naznaka da su požari u ponedjeljak bili koordinirani”, rekao je Alberto Setzer, voditelj INPE-ovog programa za praćenje požara.

Čini se da odgovaraju obrascu sve većeg krčenja šuma i spaljivanja, rekao je on.

Stručnjaci tvrde da požare u Amazoniji uglavnom uzrokuju ilegalni poljoprivrednici, rančeri i građevinari koji krče zemljišta i pale drveće.

“Regije s najviše požara pomiču se sve dalje prema sjeveru. Luk krčenja šuma se nedvojbeno razvija”, rekao je Setzer, prenosi HRT.

U augustu obično počinje sezona požara u Amazoniji.

Ovo je bila zabrinjavajuća godina za šumu, ključnu zaštitu od globalnog zatopljenja: INPE je u julu otkrio 5.373 požara, što je osam posto više nego u srpnju prošle godine.

Mnogo kritika
S 24.124 požara do sada u ovom mjesecu, na putu je da to bude najgori august pod predsjednikom Jairom Bolsonarom, iako je to još uvijek znatno ispod 63.764 požara u augustu 2005. – najgorem mjesecu od početka bilježenja 1998. godine.

Bolsonaro se suočava s međunarodnim kritikama zbog naglog uništavanja Amazonije pod njegovom vlašću. Od preuzimanja dužnosti u siječnju 2019., prosječna godišnja sječa šuma u brazilskoj Amazoniji porasla je za 75 posto u usporedbi s prethodnim desetljećem.

Desničarski predsjednik odbacuje kritike.

“Niko od onih koji nas napadaju nema pravo. Ako su htjeli lijepu šumu koju će zvati svojom, trebali su sačuvati one u svojim zemljama”, napisao je on na Twitteru.