Ambasador Murphy u visočkoj medresi: Budućnost BiH je u dobrim rukama sa ovakvom omladinom

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, gospodin Michael Murphy danas je posjetio Medresu “Osman-ef. Redžović”.

Ovom prilikom se susreo sa polaznicima Access programa učenja engleskog jezika koji Medresa od 2005. godine realizuje u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH.

– Razgovarao sam sa ovim mladim ljudima i mogu kazati da sam impresioniran nivoom njihovog intelekta, pitanjima koja postavljaju i optimizmom kojim zrače.

Jako su otvoreni kada je riječ o pitanjima kako treba graditi Bosnu i Hercegovinu koja je za sve. Budućnost Bosne i Hercegovine je u dobrim rukama sa ovakvom omladinom – kazao je ambasador Murphy.

Direktor Medrese mr. Dženan Handžić je istakao da je Murphy treći američki ambasador koji posjećuje ovu odgojno-obrazovnu ustanovu, što predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo.

– Mi smo uvijek sretni da, onima koji nas podržavaju u našim naporima, pokažemo prilike koje imaju učenici ove škole. Jedna od takvih prilika je i Access program. Ambasadora smo ovom prilikom upoznali sa obrazovnim procesom u našoj školi i sa učenicima koji pohađaju ovaj program.

Ovo je značajna prilika i za učenike da u jednom neformalnom razgovoru sa diplomatom visokog ranga na engleskom jeziku predstave svoja razmišljanja i planove za budućnost – kazao je direktor Handžić.

English Access Microscholarship je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina koji podržava Vlada SAD putem svoje ambasade u Sarajevu, a realizuje se uz podršku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i nevladinih organizacija.

Ovaj program prisutan je u 85 država širom svijeta, a u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine. Projekat u Medresi “Osman-ef. Redžović” je vodila profesorica Amela Šahinović.