Ambasador Subašić: Bh. građani koji su evakuirani iz Gaze moraju napustiti Egipat u roku od 72 sata

Mi se moramo pobrinuti da to obavimo, odnosno, da organizujemo njihov odlazak iz Egipta

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić kazao je Feni da su građani BiH koji su iz Gaze već evakuirani i smješteni u hotel u Kairu dobro i zbrinuti su, ali moraju izaći iz Egipta u roku od 72 sata.

“Evakuirani građani BiH su smješteni u hotelu i dobro im je. Međutim, oni neće moći dugo ostati zbog toga što egipatske vlasti insistiraju da moraju napustiti Egipat u roku od 72 sata. Mi se moramo pobrinuti da to obavimo, odnosno, da organizujemo njihov odlazak iz Egipta”, kazao je za Fenu ambasador Subašić.

Nada se da će uspjeti organizirati prijevoz građana u domovinu.

Pojasnio je da je vlast u Egiptu vrlo korektna i principijelna, jer, kako kaže, nismo mi jedini, već i druge države su uključene u proces evakuacije.

“Također, mi imamo šest osoba koje iz nekih razloga nisu uspjele doći na prijelazu Rafah. Mi se trudimo da i oni pređu granicu Gaze i da budu na sigurnom”, naveo je Subašić.

S obzirom na to da je lično prihvatio prvu grupu građana na graničnom prijelazu Rafah, kaže da je to vrlo zahtjevan posao, ali ima obećanje da će i šest ostalih bh. građana biti evakuirano.