Amela Hodžić nakon 16 godina dijalize otputovala za Francusku na transplantaciju bubrega

Kada je sinoć Predsjednik OTVORENE MREŽE, dr. Almir Čehajić Batko, pozvao 50-godišnju Amelu Hodžić iz Visokog i rekao joj da je u OTVORENU MREŽU stigao poziv za kadeveričnu transplantaciju bubrega za nju, Amela nije mogla vjerovati:

„Pa dragi Batko, pa za mene, pa ja ti umirem četiri zadnja dana.“ Ovo je još jedna priča koju vam donosimo iz Programa transplantacija OTVORENE MREŽE, a koja je teška i tužna. Amela nam kaže kako je ovaj trenutak čekala punih 16 godina koliko ide na dijalizu i da joj je ovaj Program OTVORENE MREŽE bio jedina nada. U Program se prijavila prije dvije godine, a onda prošla procedure prikupljanja novčanih sredstava, predtransplantacionih pregleda, medicinskih i administrativnih odobrenja, a na nacionalnoj listi čekanja Francuske nalazila se od februara ove godine sa krvnom grupa A+.

amela_om_2

Protekle noći negdje oko 22 sata stigao je poziv za ovu hrabru Visočanku i to iz bolnice „Pasteur“ u Nici gdje će ona i biti transplantirana, a danas je u pratnji koordinatora OTVORENE MREŽE, Irme Kolja, poletjela sa sarajevskog aerodroma put Nice. Na aerodromu se susrela sa timom OTVORENE MREŽE, ali i sa prijateljima i porodicom koji su joj pomogli u njenoj borbi za život. Amela se zahvalila svima onima koji su bili uz nju i pomogli joj na bilo kakav način, a poručila je i da „nikada ne odustaje“ i da će se vratiti kao i svi dosada u Bosnu kroz „sretna vrata sarajevskog aerodroma“.