Amerikanci ostavljali zaleđene Tesle na cestama: “Ovo je ludo, ovo je katastrofa”

“Ovdje sam već više od pet sati i još uvijek nisam stigao napuniti svoj automobil”, rekao je vozač Tesle Brandon Welbourne.

AMERIČKI VOZAČI napustili su svoje električne automobile Tesla zbog toga što je hladno vrijeme usporilo rad stanica za punjenje, prenosi Telegraph. Punjenje Tesle trebalo bi trajati oko 45 minuta, ali prema vozačima električni automobili morali su biti uključeni u struju najmanje dva sata usred ledenih uvjeta.

Kad su temperature u gradu pale na -18C , što je najhladnije vrijeme od 1996. godine, neki vozači u Chicagu morali su ostaviti svoje automobile na cesti. Kamioni za vuču poslani su da premjeste zaustavljena vozila, a na stanicama za punjenje nastali su dugi redovi.

“Ovdje sam već više od pet sati i još uvijek nisam stigao napuniti svoj automobil”, rekao je vozač Tesle Brandon Welbourne. Dodao je da je vidio da odvlače barem 10 vozila, koja koštaju više od 38.990 dolara po komadu. Kaže da su im se ispraznili akumulatori.

Tyler Beard rekao je da je baterija njegovog automobila ostala na 0 posto unatoč tome što ga je punio tri sata dva dana zaredom. “Ovo je ludo. To je katastrofa”, rekla je Chalis Mizelle, prije nego što je napustila auto i stopirala s prijateljicom.

Teslini priručnici pružaju opsežne savjete o tome kako se nositi s hladnim vremenom. Mobilna aplikacija ima postavku za odmrzavanje automobila, koja također zagrijava visokonaponsku bateriju ako je potrebno. Hladno vrijeme može potrošiti više energije baterije jer je potrebna za zagrijavanje automobila, kao i za napajanje motora. Na ploči s instrumentima vozila vozače upozorava plava ikona pahuljice.

Tesle dominiraju američkim tržištem električnih automobila, a tvrtka Elona Muska čini 55 posto od 1,2 milijuna prodanih prošle godine. U Americi ima preko 3 milijuna električnih vozila i 135.000 javnih punionica diljem zemlje.