Babić: Pokrenula sam aktivnosti na reorganizaciji općinske uprave

Nakon pobjede na lokalnim izborima u Visokom na kojim je imala skoro 2.500 glasova, načelnica općine Visoko Amra Babić je izjavila za Agenciju FENA da je već pokrenula aktivnosti u cilju reorganizacije općinske uprave da bi postigla bolju efikasnost. „Velike su odgovornosti prema pojedincu i lokalnoj zajednici, te sam svoje aktivnosti usmjerila kako bih bila više u službi građana. Nastojim napraviti servis koji će više biti servis građanima, privrednicima i institucijama nego što je to do sada bio“, kaže Babić

Stvaranje boljeg i povoljnijeg ambijenta njena je težnja za privredni razvoj Visokog.

Pritome su, naglašava, budžetska sredstva nedovoljna, jer budžet Općine Visoko iznosi oko 8,5 miliona KM, a 30 posto se izdvaja za plaće uposlenika uprave.

“Nisu to neka značajna sredstva za razvoj općine Visoko“, ističe Babić.

Zadatak lokalne zajednice je da stvara ambijent da bi se potaknuli investitori da investiraju u tu sredinu.

Upravo se, kaže Babić, jedna od druge lokalna zajednica razlikuje u toj spremnosti da investitorima odgovore brzo i efikasno na njihove zahtjeve, da im daju određene povoljnosti i da obezbijede infrastrukturne uslove za pokretanje privrednih aktivnosti.

“Računam na puno bolje korištenje sredstava viših nivoa vlasti nego što je to do sada bilo kada je riječ o području općine Visoko. Računam i na bolje korištenje sredstava iz pristupnih fondova Evropske unije, kao i drugih fondova koje do sada nismo koristili”, najavila je načelnica Babić.

Smatra da sve to zahtijeva drugačiji odnos kroz strateško planiranje razvoja općine Visoko.

“Stoga je jedna od mojih prvih aktivnosti revizija strategije razvoja općine Visoko i njeno implementiranje u prostorni plan. Dakle, želim stvoriti preduvjete da ta sredstva kad ih obezbijedimo možemo i implementirati, a ne da tamo negdje ne ostanu odobrena, kao što je bio problem prethodnih godina“, kazala je novoizabrana načelnica Visokog Amra Babić.

Amra Babić (43) prva je žena u Evropi koja nosi hidžab a izabrana je na funkciju u izvršnoj vlasti. Na funkciju načelnice općine Visoko došla je kao kandidat SDA.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com