Andelija posuškom “Lageru” dao 24 miliona KM više od procijenjene vrijednosti uglja

Elektropriveda BiH raspisala tender za ugalj vrijedan 81 milion, pa pristali na cijenu od 105 miliona

Autor: Semira Degirmendžić

Ugovor vrijedan 105,1 miliona KM za nabavku 600.000 tona mrkog uglja koji je „Elektroprivreda“ BiH prošle godine potpisala s firmom „Lager“ iz Posušja nije opravdan. Ocijenili su ovo federalni revizori u izvještaju o finansijskom poslovanju „Elektroprivrede“ BiH za prošlu godinu.

Da se s našim milionima uprave javnih preduzeća igraju kako žele i nemilice ih rasipaju pokazuje i ovaj primjer. A, „igra“ se odvijala na sljedeći način.

Tender nije poništen, nego se pristalo na višu cijenu
U julu prošle godine „Elektroprivreda“ BiH pokrenula je proceduru nabavke 600.000 tona mrkog uglja sa prijevozom za Termoelektranu Tuzla i Termoelektranu Kakanj . Sama „Elektroprivreda“ BiH pod čijim „krovom“ djeluju najveći rudnici u FBiH i itekako mora znati cijene uglja, u tenderu je nabavku procijenila na oko 81 milion KM.

Kako su utvrdili revizori, konstatirano je da se na tender za nabavku uglja javila samo firma „Leger“ iz Posušja i to dostavljajući u dva navrata ponude. Prvu s cijenom od 118, 9 miliona KM, a drugu, konačnu s cijenom od 105,1 miliona KM o čemu je i zaključen ugovor u oktobru prošle godine.

Tako je uprava „Elektroprivrede“ BiH na čelu sa sada već bivšim direktorom Admirom Andelijom (DF) pristala da plati količinu uglja koju je sama procijenila na oko 81 milion, za čak 24 miliona više!

U zapisniku o izvršenoj ocjeni ponude navedena je napomena da je „Lager“ ponudio cijenu iznad procijenjene, ali „Elektroprivreda“ BiH nije poništila postupak javne nabavke iako je i prema mišljenju Agencije za javne nabavke ugovorni organ u pravilu dužan poništiti postupak nabavke ukoliko su cijene svih primljenih, prihvatljivih ponuda znatno veće od budžeta ugovornog organa.

Za šest mjeseci „Lager“ isporučio uglja vrijednosti 45 miliona KM
Ugovor s „Lagerom“ iz Posušja važio je do 30. septembra, znači istekao je prije dva dana. Revizori su utvrdili i da je „Lager“ isporučio od 1. oktobra prošle godine, do 30. juna ove godine uglja u vrijednosti 45,6 miliona KM bez PDV-a.

I u ovom dijelu je ovaj ugovor sporan, jer teško da je posuška firma do kraja septembra, do kada je trajao ugovor uspjela isporučiti uglja vrijednosti oko 60 miliona KM.

Nažalost, nije ovo jedini sporni ugovor koji prati javne nabavke u BiH, međutim logično je pitanje, da li će za ovakve postupke iko odgovarati. Admir Andelija, smijenjeni direktor „Elektroprivrede“ BiH čiji mandat je obilježilo svako odbijanje zahtjeva rudara za boljim uvjetima rada, očigledno je puno „šire ruke“ bio prema privatnoj firmi iz Posušja i njenom vlasniku Milenku Bašiću protiv kojeg je hrvatski USKOK početkom ove godine podigao optužnicu.

SDA „Lageru“ dala koncesiju na 30 godina
Bašić se dovodi u vezu s kriminalom izgradnje najveće vjetroelektrane u tHrvatskoj – VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina, a na teret mu se stavlja da je bivšoj gradonačelnici Knina i hrvatskoj državnoj tajnici Josipi Rimac davao mito kako bi isposlovala dozvole za gradnju te vjetroelektrane.

Vlasnik posuškog „Lagera“ je ranije bio i hapšen u Hrvatskoj, ali je uspio pobjeći u BiH.

Inače, firma „Lager“ je očigledno bliska i poželjna za poslovanje SDA kadrovima .

Naime, u vrijeme vladavine SDA, još 2015. godine firma „Lager“ je dobila koncesiju za eksploataciju mrkog uglja na preko hiljadu hektara, na potezu Zlauše-Fajtovci-Gornji Kamengrad kod Sanskog Mosta.

U to vrijeme SDA vlast od općinskog, preko kantonalnog nivoa, pa do Vlade FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, podržala je svaki „Lagerov“ prijedlog i na 30 godina toj posuškoj firmi dala koncesiju za eksploataciju mrkog uglja kojeg u Kamengradu prema prijeratnim istraživanjima ima u zalihama od oko 300 miliona tona.

Da je „Lager“ u povlaštenom položaju , osim kod dobijanja visoke cijene za ugalj, govori i podatak da su uzaludni vapaji eko-aktivista da ova firma zagađuje gornji vodotok rijeke Blihe i njen vodopad, koji je proglašen zaštićenim spomenikom prirode i dio je Parka prirode.